Rath v pořádku uhradil první splátku peněžitého trestu

21.02.2020 22:52

Exhejtman Středočeského kraje David Rath uhradil podle informací serveru iRozhlas.cz první část svého peněžitého trestu ve výši pěti milionů korun. Potvrdila to mluvčí Krajského soudu v Praze Hana Černá.

Rath v pořádku uhradil první splátku peněžitého trestu
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Rath je v současné době ve výkonu trestu. Odpykává si sedm let za mřížemi za ovlivňování tendrů ve Středočeském kraji. Uhradit má celkem deset milionů korun, druhou část by měl uhradit v červnu. První polovinu splátky měl uhradit do 15. února, zda tak učinil, nechtěla Černá říct. O den dříve přitom soud v Praze peníze ještě na účtu neměl. 

Finanční trest byl Rathovi uložen v takzvané první větvi jeho kauzy. Trest odnětí svobody si pak bývalý poslanec ČSSD odpykává na pražské Ruzyni. Spolu s ním byli odsouzeni i manželé Petr a Kateřina Kottovi, kteří začátkem ledna splatili svůj finanční závazek ve výši 15 milionů pro každého. Ve vězení mají strávit šest let. 

Druhá větev kauzy se týká manipulace veřejných zakázek. Rath a Kottovi měli podle obžaloby v letech 2011 a 2012 zmanipulovat tendry na nákup sanitek pro středočeskou záchrannou službu, rekonstrukci pavilonu kolínské nemocnice, stavbu pavilonů v mladoboleslavské nemocnici a přestavbu části kladenské nemocnice, za což měli podle plánu inkasovat až 60 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…