Rath z vazby dál píše zákony, teď chce zavádět povinná azylová centra

07.12.2012 20:41

Vazebně stíhaný poslanec David Rath chce pražským městským částem a větším městům zákonem uložit, aby zřídily azylová centra pro bezdomovce. Podle novel zákona o hlavním městě a o obcích, které dorazily do Sněmovny, by střediska nabízela lidem bez střechy nad hlavou bezplatně jídlo, hygienické služby, ošacení z darů a v případě zimy i možnost pobytu.

Rath z vazby dál píše zákony, teď chce zavádět povinná azylová centra
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath ve sněmovně žádá vydat k trestnímu stíhání

"Pomoc těmto lidem je věcí nejen sociální a humánní pomoci, ale i prevencí sociálně patologických jevů, jakými jsou například žebrání, obtěžování ostatních lidí zápachem či nevhodným chováním, zneužívání dopravních prostředků a čekáren jako míst azylu nebo znečišťování veřejných prostor," uvedl Rath v důvodových zprávách.

Městské části a větší města by nemusela centra zřizovat podle novely v případech, pokud v nich takové služby už neposkytují jiné organizace. Výjimku by jim mohlo "v odůvodněných případech" dát také ministerstvo práce a sociálních věcí.

Ve Sněmovně je nyní už celkem šest novel, které Rath sepsal v litoměřické vazební věznici. Dvě se týkají daní, mimo jiné daně z přidané hodnoty. Další předlohy by zavedly hrazenou antikoncepci pro některé ženy a změnily by příspěvky na děti.

Předlohy by měly projít obvyklým legislativním procesem. Není ale jasné, jak se budou projednávat, protože podle zákona o jednacím řádu Sněmovny je má Rath na plénu uvést osobně.

Bývalého středočeského hejtmana Ratha policisté v květnu zadrželi a obvinili pro podezření z korupce v souvislosti s opravou buštěhradského zámku. Sněmovna jeho stíhání potvrdila. Později umožnila Rathovo stíhání pro další podezření, která se týkají údajného úplatkářství při pořizování vybavení do některých středočeských nemocnic. Vyšetřování se chýlí ke konci, obžaloba by mohla být hotova do několika týdnů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mrazivé: Fico tušil, co se stane

17:46 Mrazivé: Fico tušil, co se stane

Jen čekám, kdy se tato frustrace přetaví ve vraždu. Toto řekl Robert Fico o voličích Progresivního S…