Rázná slova starosty Alexandra Bellu v rádiu. K smutečnímu průvodu Kočkových i aktivistům z Kliniky

12.10.2018 20:02

Na pražské Vinohradské třídě dnes odpoledne stála auta, aby mohl ulicí projít smuteční průvod Jana Kočky mladšího. Magistrát rodině ceremoniál povolil, Alexander Bellu, starosta městské části Praha 3, s tím však nesouhlasil. Své důvody řekl v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu Českého rozhlasu.

Rázná slova starosty Alexandra Bellu v rádiu. K smutečnímu průvodu Kočkových i aktivistům z Kliniky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexander Bellu

„Mělo to pro nás několik rozměrů: Morálně etický i technický. Jednalo se o osobu, která spáchala tragickou nehodu,“ připomněl Bellu, že viníkem nehody na D11 byl podle všeho zesnulý Jan Kočka. „Navíc uzavírat Prahu v hodinách mezi 12. a 15. hodinou není z hlediska fungování města nejrozumnějším řešením,“ dodal Bellu, proč se proti průvodu vymezil. „Kde je například pohřeb pro druhého zesnulého, onoho kamionistu?“ zeptal se pak také Bellu. 

„Dopravní infrastruktura je pod správou hlavního města Prahy, my se zpravidla dozvídáme informace na poslední chvíli. Nemáme žádné oprávnění, abychom to zakázali. A samozřejmě jsme kontaktovali hlavní město Praha, abychom vyjádřili nesouhlas,“ dodal Bellu. Žádost rodiny Kočků však byla podle vyjádření magistrátu v pořádku.

„Nemáme reálně prostředky, abychom zakázali průvod na Vinohradské třídě. Samozřejmě, že bychom mohli alternativními způsoby ten průvod zakázat,“ sdělil Bellu. 

Své pak Bellu řekl k objektu Klinika, kdy se čeká na dodání rozsudku a následnou exekuci a vyklizení budovy. „Předpokládám, že v tuto chvíli vlastník požádá obyvatele Kliniky, aby opustili prostor. Pokud nedojde ke kompromisu, předpokládám, že vlastník požádá exekutora o vyklizení. Vlastník jako takový má plán na rekonstrukci budovy,“ sdělil k objektu Bellu. Ten nepodporuje násilné vyklizení. „Násilí do 21. století rozhodně nepatří. Doufám, že klinikáři budou respektovat rozhodnutí Nejvyššího soudu,“ zmínil. „Před dvěma lety klinikářům magistrát nabízel jiný prostor, kde by mohli působit legálně,“ vyprávěl také k historii Kliniky Bellu. 

„Praha 3 je připravena pomáhat, ale je potřeba dodržovat pravidla hry, a to z obou stran,“ dodal Bellu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…