Reakce na článek serveru Seznam.cz

25.03.2022 16:16

V pátek vydalo zpravodajství Seznamu.cz informace, které vycházely z podkladů publikovaného materiálu PL. Ten vyšel v sobotu 19. března a popisoval podle přímého svědectví účastníka to, co se stalo v obci Bezdědovice na jihu Čech. Jelikož byla naše redakce označena za manipulující, vydáváme přesný popis událostí, který jsme poskytli také serveru Seznam.cz ještě před vydáním jeho materiálu. Jedná se o text, kde jsme na základě tehdy dostupných faktů popsali a aktualizovali plánované vystěhování české rodiny na úkor té ukrajinské.

Reakce na článek serveru Seznam.cz
Foto: Archiv
Popisek: Logo Parlamentních listů

Vycházeli jsme z vyjádření muže, jehož navštívil starosta obce Bezdědovice. Popis události byl na jeho FB zhruba 15-16 hodin, aniž by vzbudil výraznou pozornost nebo negace, nebo jej někdo oficiálně vyvrátil.

Před publikací článku jsme celou věc dále ověřovali. Získali jsme vyjádření další osoby (přítelkyně muže, který celou věc rozvedl na svém FB profilu), která tato slova potvrdila. S rodinou jsme byli v kontaktu v sobotu i v neděli, kdy událost popsala zcela shodně.

Před vydáním textu jsme v sobotu dopoledne oslovili starostu i kraj. Starosta reagoval až v neděli, jeho stanovisko bylo ihned přidáno, o čemž jsme ho také informovali. Do textu jsme postupně přidávali jak vyjádření kraje z webu, hejtmanovo z FB, tak následně písemný dopis starosty Bezdědovic.

Autentický příspěvek, ve kterém dotyčný muž událost popisuje. Jeho přítelkyně slova potvrdila. I přesto jsme označeni za manipulátory.

V době, kdy jsme daný materiál vydali, byla tedy jednoznačná konstatování o tom, že rodině bylo oznámeno, že se bude muset vystěhovat na úkor ukrajinské rodiny, aniž by v rámci nouzového stavu platila výpovědní lhůta. Nešlo o žádnou manipulaci, ale o fakt.

Manipulativní reportáž seznamzpravy.cz: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/porady-teren-po-stopach-protiukrajinske-dezinformace-chtel-starosta-vystehovat-cechy-195301

To, že redaktorka Seznam.cz předkládá tvrzení jednoho účastníka jako jednoznačně pravdivé, je udivující, když další dva tvrdí opak.

To, že na základě informace od jednoho účastníka označí CTHH článek PL jako manipulaci, je nejen udivující, ale i znepokojující. Domníváme se, že instituce typu CTHH by se měla rozhodovat podle reálných informací a ne si domýšlet.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…