Reakce na polské volby: Zeman gratuluje vítězi, STAN má strach o osud střední Evropy

14.10.2019 20:22

Prezident Miloš Zeman dnes pogratuloval předsedovi polské národně-konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawu Kaczyńskému k přesvědčivému vítězství v nedělních parlamentních volbách. Jednoznačný úspěch je podle Zemana důkazem dobrých výsledků polské vlády i důvěry polského národa. Český prezident i zástupci sněmovních stran věří v pokračování úzké spolupráce obou sousedních států. Představitelé STAN vnímají Kaczyńského vládu jako problematickou hlavně kvůli autoritářským tendencím.

Reakce na polské volby: Zeman gratuluje vítězi, STAN má strach o osud střední Evropy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Jednoznačný úspěch, který Právo a spravedlnost vybojovalo i přes silný tlak opozice, je pro mne důkazem dobré práce polské vlády v uplynulém legislativním období a také důvěry polského národa,“ napsal český prezident Kaczyńskému v gratulačním dopise, který Hrad zveřejnil na webu. Zeman věří, že bude pokračovat úspěšná spolupráce Prahy a Varšavy v rámci Evropské unie, NATO i Visegrádské čtyřky. Vítězné straně poblahopřál i ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a další čeští politici.

Vládnoucí strana Právo a spravedlnost získala ve volbách téměř 44 procent hlasů. Zvítězila nad liberální Občanskou koalicí, kterou podpořilo přes 27 procent voličů. PiS bude v Polsku moct samostatně vládnout další čtyři roky, strana nicméně ztratila většinu v horní komoře parlamentu, senátu.

Vítězství PiS bylo podle vicepremiéra a předsedy ČSSD Jana Hamáčka očekávatelné, patrně jí pomohly sociální programy. „Lidé se zřejmě rozhodovali podle míry spokojenosti s politikou současné vlády zejména v sociální oblasti,“ napsal dnes na dotaz ČTK Hamáček. PiS zavedla třinácté důchody pro seniory nebo přídavky 500 zlotých (přes 3 000 korun) na dítě, zvýšila minimální mzdu a snížila věk odchodu do penze.

Podle šéfa opoziční ODS Petra Fialy výsledky včetně vysoké účasti potvrzují silný mandát pro PiS. Poukázal na to, že ODS a PiS dlouhodobě spolupracují ve společné frakci v Evropském parlamentu a spolupráce Česka a Polska je důležitá i pro prosazování rozumné reformy EU.

„Je to dobrá zpráva pro české vlastence a naše hnutí, které jako jediné dělá důslednou politiku hájící národní zájmy naší země,“ komentoval výsledky polských voleb lídr SPD Tomio Okamura. Předseda KDU-ČSL Marek Výborný soudí, že stranu Jaroslawa Kaczyńského nečeká nic snadného. „Polsko je hluboce rozdělené a je úkolem i vítěze společnost spojovat. Důležitý bude i postoj k jednotné pozici V4 a respektování nezávislosti justice. Věřím, že PiS bude v tomto smyslu respektovat standardy EU,“ napsal ČTK lidovecký předseda.

Jako problematickou vnímá vládu PiS předseda hnutí STAN Vít Rakušan. Kaczyńského vládu považuje za problematickou hlavně kvůli autoritářským tendencím, například ve vztahu k soudcům. „Voliči rozhodli svobodně a já se obávám, zda to teď není trend střední Evropy: Vložit své naděje do rukou zdánlivě silných vůdců, kteří za nás vyřeší vše,“ uvedl Rakušan.

Polsko se pod vedením PiS dostalo v minulém období kvůli některým krokům, k nimž patří reforma justice nebo kácení v chráněném Bělověžském pralese, do konfliktu s Evropskou unií. Současná vláda ve Varšavě podle oponentů ohrožuje principy právního státu a demokracie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…