Reakce z Ruska na dopingový skandál: Ze sportu zase dělají politiku. Napsali to nějací tři hlupáci, co ničemu nerozumí

10.11.2015 16:14

V reakci na mohutná obvinění, která se od pondělí valí na ruskou atletiku v souvislosti s podezřením ze systematického dopingu, se z Ruska ozývají rozporuplné reakce. Píše o tom sportovní rubrika serveru iDnes.cz.

Reakce z Ruska na dopingový skandál: Ze sportu zase dělají politiku. Napsali to nějací tři hlupáci, co ničemu nerozumí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace na podporu Ruska a proti válce na Ukrajině

Ostře se vyjádřil například Grigorij Rodčenko, jedna z důležitých postav aféry. Ředitel moskevské antidopingové laboratoře, který měl podle zprávy Světové antidopingové agentury (WADA) zničit v prosinci 2014 těsně před návštěvou WADA přes 1400 vzorků, zpochybnil závěry vyšetřovací komise. „Jsou to jen tři hlupáci, kteří nerozumějí laboratorní práci. Na všechno se mě museli vyptat,“ uvedl pro ruský bulvární server LifeNews.

Celý text je ZDE

Podle Vladimira Ujby, šéfa ruské vládní medicínsko-biologické agentury, která byla zodpovědná za kritizovanou laboratoř, jde „o politicky motivované poselství, které zapadá do sankcí proti Rusku“. „Nedává to smysl, vždyť odběry vzorků provádějí komisaři WADA,“ prohlásil.

Veškerá obvinění zprvu rázně odmítl i Vitalij Mutko, ruský ministr sportu. Mutko měl dle zprávy WADA dávat příkazy k manipulaci se vzorky. Pohrozil, že nebude dál financovat ruský antidopingový program. „Jestli ho máme ukončit, uděláme to rádi. Aspoň ušetříme peníze.“

Později se však vyjádřil ve smířlivějším duchu. Řekl, že většina z informací ve zprávě ho nepřekvapila. „Jsme si plně vědomi problémů v Ruské atletické federaci a podnikli jsme kroky k nápravě situace: federace má nového šéfa i hlavního trenéra, kteří se v současnosti snaží osvěžit i zbytek trenérského týmu,“ vzkázal Mutko v prohlášení vydaném v pondělí pozdě večer. „Rusko bylo a bude plně odhodláno bojovat proti dopingu ve sportu,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…