Recept ČSSD pro Ostravsko: Zvláštní zmocněnec a prověrka na Bakalu

20.09.2013 16:05

ČSSD vyzývá vládu ČR k řešení zhoršující se společenské a hospodářské situace na Ostravsku. Obává se prudkého růstu nezaměstnanosti v souvislosti se situací v OKD a uzavřením Dolu Paskov. Proto požaduje zřízení postu zvláštního vládního pro Moravskoslezský kraj.

Recept ČSSD pro Ostravsko: Zvláštní zmocněnec a prověrka na Bakalu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bohuslav Sobotka odpovídal novinářům

Uvádí to ve svém zpravodajství internetový deník iDnes.cz. „Zmocněnec by mohl na jednání vlády předkládat konkrétní návrhy na řešení situace," uvedl podle deníku předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. Podle jeho vyjádření není možné, aby OKD řekla, že zavře důl, a vláda na to reagovala jen konstatováním, že do soukromé firmy nedá žádné peníze. Problém budoucích nezaměstnaných totiž podle něj na vládu stejně dolehne.

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek dále vyzval většinového vlastníka OKD Zdeňka Bakalu, aby se podílel na řešení situace. Zmínil se i o potřebě udělat v OKD audit. Neuvedl přitom, jak chce k němu přinutit soukromou společnost. Naopak předseda Sobotka mluvil podle iDnes.cz o prověrkách, zda vlastník OKD plní podmínky privatizace: „OKD je společnost, která tím, že se zabývá těžbou uhlí, je závislá na kooperaci ze strany státu. Stát má tak dost nástrojů, jak si vynutit dodržování privatizačních závazků,“ uvedl předseda ČSSD.

V případě naplnění předpokládaného úspěchu v nadcházejících předčasných volbách do sněmovny hodlá ČSSD podle Sobotky posílit zaměstnanost v kraji především využitím peněz z Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…