Řeči kolem Grosse: Taška plná milionů, kterou majitel nikomu nedá

18.12.2012 12:29

Bývalý premiér Stanislav Gross bude nejspíš muset vysvětlovat další podezřelou obchodní transakci. Deník Insider přinesl podrobnosti o tom, jak se svým společníkem nakupovali akcie brněnské strojírenské společnosti Královopolská RIA. Bývalý premiér si podle jednoho svědectví přinesl k zaplacení padesát milionů v igelitové tašce.

Řeči kolem Grosse: Taška plná milionů, kterou majitel nikomu nedá
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ex-premiér Stanislav Gross

Společnost Conoscenza, ve které byl Gross podílníkem, nakupovala akcie brněnské strojírny na podzim 2007. Právě expremiér měl být nákupu akcií osobně přítomen. O průběhu nákupu vypovídá notářsky ověřený zápis, který sepsal likvidátor Petr Michek:

„Tyto akcie prodal Ing. Vimr před pár dny (podzim 2007) JUDr. Stanislavu Grossovi, bývalému premiérovi ČR, a to tak, že mu je předal. Za tyto prodané akcie Ing. Vimr, jak řekl, dostal cenu 50 mil. Kč v hotovosti v igelitové tašce, o kterou se nehodlá s žádnými věřiteli dělit,“ cituje Insider ze zápisu.

Likvidátor Michek prostřednictvím svého advokáta autenticitu zápisu potvrdil. V tom případě by měl expremiér vážný problém. Jednak by musel opět vysvětlovat, kde vzal oněch padesát milionů, za které akcie nakoupil, a jednak je zákonem o praní špinavých peněz zakázáno provádět takové transakce hotovostně.

Bývalý předseda ČSSD však historku o padesáti milionech v igelitce popřel. „Ta informace je nesmyslná,“ odpověděl stručně v SMS. Totéž uvedl i jeho společník ze společnosti Conoscenza Roman Němec.

„Pan Gross nic nekupoval, kupovala to společnost Conoscenza a zaplatila panu Vimrovi převodem, je to převod Raiffeisenbank z účtu Conoscenzy na soukromý účet pana Vimra také u Raiffeisenbanky,“ uvedl Němec.

Obdobně tuto verzi popřel i Miroslav Vimr, od kterého měly být akcie zakoupeny. „Nehledejte ve mně žádného lumpa nebo lupiče, to jsou všechno vymyšlené věci, aby to vypadalo jako dobrý příběh, kterým si Michek zakrývá všechny své problémy. Například obrovské daňové úniky na lihu,“ zaútočil na likvidátora.

Insider k tomu uvádí, že Michek nevedl likvidaci společnosti podle Vimrových představ a časem se dostali do střetu. Při něm byl Michek nejprve sám v potížích, nakonec se mu však podařilo stát se klíčovým svědkem k rozkrytí brněnského Toflova gangu. Proto je jeho pozice ve sporu o průběh transakce s akciemi spíše silnější.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…