Řecké dluhy a německý nacismus. Komentátor rozkrývá souvislosti

27.06.2015 19:56

David Francis si na serveru Foreign Policy klade otázku, kde se vzaly kořeny německého tlaku na splácení řeckých dluhů. A dospívá k závěru, že je třeba je hledat v nacistické minulosti Německa, temné kapitole dějin tohoto státu.

Řecké dluhy a německý nacismus. Komentátor rozkrývá souvislosti
Foto: pixabay.com
Popisek: Řecká krize - ilustrační foto

Ministři financí eurozóny celé měsíce jednali o tom, co bude s Řeckem. Zdá se však, že tomuto jednání je konec, neboť většinu ministrů financí zemí platících eurem rozčílil nápad řeckého premiéra Alexise Tsiprase nechat si schválit požadavky věřitelů v referendu. Vládní strana Syriza současně znovu a znovu opakuje, že státní dluh této země je v současné podobě nesplatitelný. Vláda proto žádá o prominutí nemalé části dluhu. Proti tomu se ale důrazně staví Německo, které je ekonomickým tahounem EU.

Celý text najdete zde

Proč jsou Němci tak tvrdí v otázce dluhů? Autor s odvoláním na expertku na německou historii z George Mason University Marion Deshmukhovou poznamenává, že Němci mají po vlastní hluboké krizi odpor k dluhům, neboť vědí, že právě díky dluhům a meziválečné ekonomice v troskách nastoupil k moci Adolf Hitler.

„Je to něco jako národní DNA, která se předává z generace na generaci,“ poznamenává historička. Vzhledem k tomu, že víme, k jakým hrůzám Hitlerova vláda vedla, lze říci, že považují dluhy téměř za morálně odporné, neboť stály na počátku této temné kapitoly. Aby se dluhům vyhnuli, jsou podle historičky ochotni Němci zaplatit téměř jakoukoli cenu. A možná stejná měřítka uplatňují i na Řeky. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…