Řecko rozkolísalo půlku světa, podivil se Švejnar

12.11.2011 15:31

ČSSD diskutuje na programové konferenci, kam si mimo jiné pozval i ekonoma a svého někdejšího (a zřejmě i budoucího) prezidentského kandidáta ekonoma Jana Švejnara. Ten si pochválil formát diskuse, nepotvrdil ovšem, zda skutečně bude na prezidenta znovu kandidovat.

Řecko rozkolísalo půlku světa, podivil se Švejnar
Foto: Hans Štembera
Popisek: Programová konference ČSSD

"Tento formát otevřeného fóra, který ČSSD zvolila, je velmi přínosný pro demokracii," řekl Švejnar v rozhovoru pro Českou televizi. "Inspirovat by se měly i ostatní politické strany."

Švejnar by byl pro větší konsenzus obou politických spekter. Česká praxe, kdy se klíčové zákony mění pokaždé, když je zvolena nová vláda, je podle něj škodlivá. Návrhy obou sfér přitom nejsou tolik rozdílné, diskuse o nich je ale špatně vedená. 

"Obstrukční jednání je vyvrcholením předchozích debat, je to součást demokratického systému," vzpomněl nezvyklé 70 hodinové jednání sněmovny o reformách. "Tam ale spíš jde o to, do jaké míry jsou pravicové a levicové koncepce od sebe vzdálené a do jaké míry je to kontinuum. Protože pokud tam kontinuum je, je rozdíl jen v mírném odchýlení jedním nebo druhým směrem, a to je správné."

Malá země rozkolísala půlku světa

Detaily rozhodují. Vidíme to i na současných obavách z příští ekonomické recese. "Je zajímavé, že malá země jako Řecko může rozkolísat celou Evropu, která disponuje 25 procenty HDP světa. A to má přirozeně vliv na další kontinenty," podotkl Švejnar.

Na toto se prý zatím musí Česko soustředit. "Debaty o takové věci jako je volba prezidenta jsou proto dosti předčasné," usmál se. "Zatím nevíme, jaký bude volební systém, a máme obavy z další krize." Svou ůčast v příštím klání o post na Hradě ale Švejnar nepopřel.

Čtěte:

Podle Bárty by měl být Švejnar v primárkách VV na Hrad

Švejnar o dalším riziku ekonomické recese. Zřejmě i cílená panika

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…