Řecko zřejmě dostane bleskové peníze, ručí i Česko. A Evropská komise říká...

15.07.2015 15:57

Evropská komise navrhuje řešit okamžité finanční potřeby zadluženého Řecka ve výši asi sedmi miliard eur (asi 189 miliard korun) půjčkou ze staršího krizového fondu, který v minulosti společně vytvořily všechny země Evropské unie (Evropský finanční stabilizační mechanismus; EFSM).

Řecko zřejmě dostane bleskové peníze, ručí i Česko. A Evropská komise říká...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Grexit, ilustrační foto

Za půjčky z něj ručí všechny unijní státy a ministři financí několika zemí mimo eurozónu včetně ČR dali tento týden jasně najevo, že se jim podobná půjčka Řecku nelíbí. Evropská exekutiva hledá způsob, jak země mimo eurozónu od případných negativních dopadů ochránit.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky je postoj české vlády k navržené krátkodobé půjčce odmítavý.

"Obavy zemí mimo euro slyšíme, chápeme a hledáme způsoby, jak je vyřešit," řekl novinářům místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis. Mezi zvažovanými možnostmi je podle něj varianta určitého využití zisků Evropské centrální banky (ECB) z řeckých dluhopisů či financování přes evropský rozpočet. "Nemohu jít moc do detailů. Jedná se, probírají se varianty," prohlásil Dombrovskis.

Půjčka by byla vyplacena v jedné platbě na účet řecké národní banky

Podmínkou pro vyplacení peněz má být podle komise - kromě potřebné formální řecké žádosti - také to, že Atény dnes schválí první reformní kroky dohodnuté na nedávném summitu eurozóny. Návrh zmiňuje chystané změny pravidel daně z přidané hodnoty, úpravy penzijního systému a řízení statistického úřadu.

Půjčka by byla vyplacena v jedné platbě na účet řecké národní banky okamžitě po přijetí příslušného rozhodnutí. Měla by maximálně tříměsíční splatnost. Komise předpokládá její proplacení z peněz, které Řecko získá poté, co se dohodne o třetím záchranném balíku se záchranným fondem eurozóny (Evropský stabilizační mechanismus; ESM).

"Unijní pomoc Řecku prostřednictvím EFSM zajistí finanční stabilitu unie a eurozóny," uvedla komise v krátkém písemném prohlášení.

Za půjčky z EFSM ručí všechny země EU, nejen státy platící eurem. Česko by tak v případě, že podobný postup bude skutečně realizován, krátkodobě ručilo za 1,13 procenta úvěru, tedy asi za 2,1 miliardy Kč.

"Já předpokládám, že ten návrh bude muset být projednáván na radě ministrů financí Ecofin a pozice naší vlády k tomuto návrhu je odmítavá," řekl Sobotka novinářům ve Sněmovně. Česká vláda se podle něj domnívá, že by komise měla hledat jiné řešení. "Protože už na konci roku 2010 byl závěr Evropské rady o tom, že tento mechanismus (EFSM) už nebude po roce 2013 používán. A vzhledem k tomu, že máme rok 2015, tak už by používán být neměl," dodal.

Místropředseda Evropské komise pro euro Dombrovskis dnes novinářům řekl, že z několika variant řešení problému krátkodobého řeckého financování vyšly jako nejschůdnější možnost dvoustranné půjčky zemi od jiného státu a právě použití EFSM. Přímou půjčku ale nikdo nenabídl.

"Protože nebylo jiné lepší řešení, tak zbývající nejlepší variantou postupu je program EFSM. Nebylo to snadné rozhodnutí," řekl novinářům Dombrovskis. Připustil, že rozhodnutí summitu z roku 2013 znamená politický problém, který také bude potřeba rychle vyřešit.

Proti použití mechanismu EFSM ostře protestuje nejen český ministr financí Andrej Babiš

Summit eurozóny v noci na pondělí rozhodl, že zadlužené Řecko může začít vyjednávat s ESM o třetím záchranném programu. Podmínkou jsou tvrdé reformy, z nichž první má dnes schválit řecký parlament, a některé další kroky. Jednání o programu ale budou nějakou dobu trvat a okamžité řecké finanční potřeby tak musí být řešeny jiným způsobem.

Proti použití mechanismu EFSM ostře protestuje nejen český ministr financí Andrej Babiš, ale například také jeho britský kolega George Osborne. S návrhem komise musí souhlasit členské země EU kvalifikovanou většinou. Podle diplomatů se státy eurozóny asi budou snažit proces schvalování urychlit, například využitím písemné procedury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…