Ředitel ČT Dvořák za rozpad expertní komise nemůže. Alespoň podle radního Prokeše

13.12.2013 13:20

Za konec nezávislé expertní komise, která měla posoudit zpravodajství České televize, nemůže ředitel Petr Dvořák. V rozhovoru pro server Aktuálně.cz to řekl člen Rady ČT Jan Prokeš.

Ředitel ČT Dvořák za rozpad expertní komise nemůže. Alespoň podle radního Prokeše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova České televize

V komisi působila pětice poměrně známých jmen. Dvořák oslovil zaměstnance, zda mají proti členům nějaké námitky, ale nikdo se neozval. „Domníval se, že má v pohotovosti tuto nezávislou komisi, a není jeho vinou, že se takto rozpadla," zastává se Dvořáka radní Prokeš.

Členové komise cítili, že nemají podporu. Drtinová zpochybnila jejich důvěryhodnost

Spíše to podle Prokeše nezvládli teď už bývalí členové komise. „Cítili, že ta podpora druhé strany není. Přestože nikdo nevyjádřil žádné pochyby o nikom z těch pěti členů komise nahlas, padaly názory ze strany paní Drtinové, že to není dost a že by tam chtěli mít někoho svého. A kladla si vlastní podmínky, za jakých by měla tato komise fungovat. Tím zpochybnila důvěryhodnost této komise,“ tvrdí radní.

Prokeš připustil, že stížnost části zaměstnanců ČT mohla být oprávněná. Podle něj se ale provedla nevhodným způsobem.

Stížnost nebyla správná. Zaměstnanci se nesmějí vyjadřovat na veřejnosti o ČT

"Třebaže mohla být tato ´vzpoura´ dobře míněná, tak byla provedená tak, že s tím nemohu vyjádřit souhlas a marně hledám k tomu způsobu nějaké pozitivní stanovisko - a nejsem v radě sám,“ prohlásil Prokeš.

Prokeš poukazuje na to, že podle pravidel se zaměstnanci nesmějí vyjadřovat na veřejnosti o České televizi. K tomu jsou jmenované osoby. „Jistě cítíte, že napsat petici, která vynáší interní problém - neříkám, jestli problém byl, nebo nebyl - a nechat ji kolovat na veřejnosti, přináší rozpor,“ upozornil Prokeš. Dodal, že podobným způsobem by se zaměstnanci v žádném podniku neměli chovat.

Pro nespokojené redaktory a další pracovníky televize navrhl jiné řešení: „Pokud je někdo nespokojený se svým zaměstnáním, se svým nadřízeným, tak většinou odejde - mně se to osobně stalo a mnoha dalším lidem také.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…