Ředitel GIBS dostal zadání odstranit Lessyho, tvrdí John

29.08.2012 15:02

K odvolání policejního prezidenta Petra Lessyho se vyjádřily také Věci veřejné. Podle předsedy Radka Johna se jednalo o nezávislého policejního prezidenta, který nebyl spjatý s žádnou politickou stranou a který rozvázal ruce policii. VV proto vyzvaly k svolání mimořádné schůze ve sněmovně a vybídly všechny politické strany, aby vyjádřily občanskou nespokojenost kvůli odvolání Lessyho.

Ředitel GIBS dostal zadání odstranit Lessyho, tvrdí John
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

John připomněl, že Petra Lessyho vybrala nezávislá komise a nikdy nebyl člověkem Věcí veřejných. „Rozvázal ruce policii, zrušil nařízení, že policie musí hlásit všechna vyšetřování Policejnímu prezidiu. Lessy je příčinou toho, že teď policie vyšetřuje politiky všech politických stran,“ zdůraznil předseda VV.

Ředitel GIBS měl zadání odstranit Lessyho

Podle Johna se Lessy stal nepohodlným vládní koalici, která se ho prostřednictvím ministra Kubiceho snažila opakovaně diskreditovat. Vše prý vyvrcholilo v kauze CASA, kde se Lessy postavil za vyšetřovatele a neváhal také oznámit telefonáty ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

Od té doby prý ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (BIBS) Ivan Bílek dostal zadání, aby odstranil Lessyho. Obvinění GIBSu teď John označil za účelovou kriminalizaci. „O kriminalizaci Lessyho věděli všichni činitelé vlády už od pondělí. Na likvidaci Lessyho se podíleli Langerovi lidé,“ myslí si předseda VV a bývalý ministr vnitra.

Není Červíček ve střetu zájmů, když žije s členkou ODS?

John se opřel také do okamžitého jmenování Martina Červíčka na místo Lessyho. Zopakoval, že nový policejní prezident žije s členkou ODS Janou Černochovou, a je tak ve střetu zájmů.

„Opět jsme se vrátili do dob temných, do dob výběru policejního prezidenta s nějakou stranou. Máme důvodné podezření, že elity ODS a TOP 09 si pojišťují, že v případě jejich politické smrti bude v čele policie prezident, který bude dalších pět let pomáhat a chránit tyto strany,“ uvedl John.

Vyzýváme všechny politické strany, aby vyjádřily občanskou nespokojenost

Věci veřejné odmítly, že budou samozvaným advokátem Petra Lessyho, aby mu v těžké situaci ještě víc neublížily.

„Vyzýváme k okamžitému svolání mimořádné schůze sněmovny o tomto problému. Vyzýváme všechny parlamentní i neparlamentní strany, aby veřejně vyslovily svou občanskou nespokojenost. Jsem přesvědčen, že lidé na náměstí vyjdou. Rádi se toho zúčastníme, ale nebudeme to organizovat,“ uzavřel John.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: vfe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …