Ředitel NG Fajt si postěžoval na nízký plat a prozradil, kdo všechno může být za jeho problémem s profesurou

14.05.2015 18:54

Na nízký plat, který za své působení v čele Národní galerie pobírá, si v dnešní Kauze dne rádia Impuls postěžoval ředitel NG Jiří Fajt. Vyjádřil se také k tomu, že mu prezident odmítl podepsat udělení profesorského titulu, i k jedné plánované kontroverzní stavbě v centru Prahy, která by se dotkla provozu Národní galerie.

Ředitel NG Fajt si postěžoval na nízký plat a prozradil, kdo všechno může být za jeho problémem s profesurou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitel Národní galerie v Praze Jiří Fajt

Fajt si posteskl, že jeho současný plat činí pouhých 35 % toho, co pobíral za svou práci v Německu. Propad příjmů zatím dotuje ze svých rodinných úspor.

Mluvilo se také o tom, že prezident Miloš Zeman odmítl Fajtovi podepsat udělení profesorského titulu. Podle Fajta jde o dlouhodobější záležitost a zmínil při tom fakt, že už v minulosti byly činěny pokusy relativizovat jeho habilitaci, což je předstupeň udělení profesorského titulu.

Moderátor připomněl, že ohledně toho, že Zeman odmítl jmenovat hned tři kandidáty na profesory, proběhne 28. května schůzka mezi prezidentem a ministrem školství.

Mí nepřátelé mají přístup do médií. Proto jsou hodně slyšet

Moderátor se Fajta také zeptal, proč má tolik nepřátel. Ředitel Národní galerie si nemyslí, že množství jeho nepřátel je příliš velké, spíše mají podle něj přístup k médiím, a tak jsou „hodně slyšet“.

Ohledně bývalého ředitele Milana Knížáka uvedl, že ten proti jeho osobě zahájil špinavou kampaň před čtyřmi lety, když Fajt vyhrál legitimní výběrové řízení. „Kauzu kolem profesury vnímám jako zástupnou, jde o významné reformy, které chci udělat,“ poznamenal s tím, že v době, kdy byla NG vedena Knížákem, byla „protkána klientelistickými sítěmi“.

Existuje linka Knížák – Klaus – Zeman?

Vzhledem k tomu, že Knížák má velmi blízko k bývalému prezidentovi Václavu Klausovi, který má zase blízko k současnému prezidentovi, Fajt naznačil, že mezi Knížákovou animozitou vůči němu a neudělením profesorského titulu prezidentem může být spojitost. „Klaus a Zeman mají k sobě blízko. Hodně věcí diskutují a myslím, že i má kauza byla diskutována,“ podotkl Fajt.

V závěru pořadu přišla řeč na plánovaný dům v oblasti ulice Milosrdných v centru Prahy. „Proč vám ten dům tak vadí?“ zeptal se moderátor Fajta. Ten přiznal, že Praha potřebuje moderní architekturu, a proti ní prý není. „Nelze ale zavírat oči nad tím, že jsme v historickém centru, že to prostředí má svou historickou kvalitu,“ upozornil. Připomenul také, že Národní galerie je v bezprostředním sousedství zmíněné stavby. „Má se kvůli ní rušit hospodářské zázemí NG,“ upozornil s tím, že základním problémem nových staveb v Praze je předimenzovanost a to, že architekti podceňují historický kontext.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…