Ředitel Rekonstrukce státu v ČT přiznal vlastní netransparentnost

19.11.2013 21:35

Pavel Franc, programový ředitel Frank Bold a garant projektu Rekonstrukce státu se domnívá, že občanská sdružení a občané obecně mají právo mluvit s politiky. Nesouhlasí zásadně s názorem Václava Klause, který se v minulosti vícekrát ostře vymezil proti tzv. nepolitické politice a chápání občanské společnosti coby aktivistického přístupu občanů, který označil za „ngoismus“.

Ředitel Rekonstrukce státu v ČT přiznal vlastní netransparentnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Český státní znak

Projekt Rekonstrukce státu chce prosadit devět klíčových zákonů, které zlepší fungování státních institucí a politických stran. Stojí za ním dvacet „protikorupčních organizací“ v čele s Transparency International, Ekologickým právním servisem (nyní Frank Bold) a Oživením, projekt podpořili i někteří poslanci a senátoři či podnikatelské svazy. Garant projektu Pavel Franc odpovídal na otázky v pořadu České televize Hyde park.

Podle ředitele France mají spolky sdružené v Rekonstrukci státu stejné právo prosazovat zákonné úpravy jako kdokoli jiný. Odmítl ovšem představu, že by se jeho projekt ucházel o přízeň občanů ve volbách. „Systém politických stran je krizí motivace,“ domnívá se. Podle svého předáka nemají členové Rekonstrukce státu ambici dostat se k moci. „My máme konkrétní návrhy, nikoho nemoralizujeme, nabízíme jednání všem politickým stranám. Pro dostatečnou konkrétnost návrhů je možno jednat s každým,“ uvedl dále. V jednání s parlamentními stranami již skutečně vstoupil. Všeobecně prý panuje shoda na zavedení majetkových přiznání a uvedení zákona o státní službě v platnost. "Při tom se řídíme zásadou umění možného, tedy hledáme shodu na tom, co je reálně prosaditelné," uvedl Pavel Franc.

Zamést na vlastním dvorku

Sám však na dotaz diváka připustil, že projekt Rekonstrukce státu nejde zcela příkladem. Ze svého hospodaření zveřejňuje jen výroční zprávy, nevede ve všech případech transparentní účetnictví. Údajně z technických důvodů. „Když z grantu platíte mzdy na aktivity, které pro daný grant nejsou opodstatněné, a totéž děláte u dalších grantů, nelze tyto platby zveřejňovat na transparentním účtu, jelikož by nebyly vzájemně logicky provázané," poodhalil systém hospodaření projektu ředitel Franc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…