Ředitel stanice Vltava končí. Dostal nejvíc peněz a k ničemu to prý nevedlo

12.12.2018 16:14

VÍME PRVNÍ Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral se na návrh ředitele Programu Českého rozhlasu Ondřeje Nováčka rozhodl neprodloužit smlouvu s šéfredaktorem Vltavy Petrem Fischerem. Důvodem neprodloužení smlouvy je kombinace nesplnění úkolů, které Petr Fischer dostal před rokem a půl a které akceptoval, pokračující stagnace stanice, která provedla jen dílčí programové změny a nedokázala naplnit svůj potenciál mezi posluchači, a také ztráta důvěry.

Ředitel stanice Vltava končí. Dostal nejvíc peněz a k ničemu to prý nevedlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pamětní deska umístěná na budově Českého rozhlasu

Petr Fischer byl jmenován do funkce šéfredaktora ČRo Vltava bez výběrového řízení před dvěma roky, podle ředitele s omezeným mandátem a s jasným úkolem upravit program, tak aby přilákal nové posluchače. Jeho stanice Vltava dostala pro rok 2018 maximální prioritu v rámci všech stanic Českého rozhlasu. Náklady stanice činily v roce 2018 zhruba 64 milionů korun.

A co bylo výsledkem? Stanici prý aktuálně poslouchá 48 tisíc denních posluchačů a 137 tisíc lidí týdně. Před programovými změnami na podzim 2017 přitom naladilo Vltavu každý týden 140 tisíc posluchačů a každý den 47 tisíc posluchačů.

Přitom před pěti lety Vltavu týdně poslouchalo kolem 200 tisíc příznivců týdně a zhruba 80 tisíc každý den, tj. zhruba o třetinu lidí více než nyní.

Podle Zavorala ředitel Petr Fischer přinesl programové úpravy, které přinesly publicistickou reflexi aktuálního kulturního dění. Nové publicistické formáty ovšem zejména z hlediska formy stále trpí značnými výkyvy kvality. Dominantami vysílání z hlediska zájmu posluchačů zůstaly naopak tradiční pořady, zejména Mozaika a literárně-dramatické žánry. Zásadní chybou je, že se v době mandátu Petra Fischera nepodařilo vytvořit koncepci hudební dramaturgie.

Jméno jeho nástupce, který se ujme vedení stanice od 1. ledna 2019, bude oznámeno na veřejném zasedání Rady Českého rozhlasu dne 19. prosince 2018.

V poslední době se v některých médiích objevily na podporu Petra Fischera články a rozhovory, které ve zkreslené a manipulativní podobě přinášejí důvěrné interní informace, které jsou známy pouze šéfredaktorovi stanice či jeho blízkým spolupracovníkům. Iniciování aktivit na podporu a vytváření vnějšího tlaku na prodloužení vlastního mandátu a upřednostňování vlastních zájmů před zájmy instituce vnímáme jako eticky nepřijatelné a neslučitelné se vzájemnou důvěrou mezi šéfredaktorem a jeho nadřízenými.

Na podporu Fischera vystoupil například šéfredaktor Respektu Erik Tabery, podle kterého by neprodloužení smlouvy řediteli Fischerovi připomínalo čistky, které v Rozhlase proběhly po roce 1968.

Po oznámení jeho vyhazovu se okamžitě začaly objevovat výzvy k  protestům. Právník Jiří Přibáň doporučuje petici a stávku zaměstnanců.  „Doufám, že už to někdo organizuje. Jinak je můj dnešní rozhovor pro ČRo poslední, protože veřejnoprávní média si platíme sami a máme k nim vzhledem k tomu mít i odpovídající očekávání,“ dodal. 

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …