Redlův „Gucci“ začal zpívat. A zde je reakce Jiřího Pospíšila, kterého zamíchal do gangu

29.06.2022 17:41

Jiří Pospíšil nechce odstoupit z funkcí na pražském magistrátě, k čemuž jej vyzval primátor Zdeněk Hřib po přečtení článku Janka Kroupy. V něm se hovořilo o tom, že Pospíšil měl být přes podnikatele Jiřího Fremra součástí korupční skupiny kolem náměstka Hlubučka.

Redlův „Gucci“ začal zpívat. A zde je reakce Jiřího Pospíšila, kterého zamíchal do gangu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Novinář Janek Kroupa vydal ve středu ráno na webu Seznam Zprávy text o skupině, nazývané policejním heslem Dozimetr. Skupina, která měla ovládat veřejné zakázky v Praze, byla doposud spojována především s podnikatelem Michalem Redlem a náměstkem primátora Petrem Hlubučkem.

V Kroupově článku ale promlouval podnikatel Pavel Dovhomilja. Ten byl rovněž součástí skupiny, měl v ní přezdívku „Gucci“ a nyní se rozhodl spolupracovat s policií a hovořit o kauze i s investigativcem.

Z článku vyplývalo, že ve skupině měl hrát velkou roli Jiří Fremr, manažer TOP 09, který měl být „consigliorim“ Jiřího Pospíšila, předsedy pražské TOP 09. Současně europoslance, v minulosti ministra spravedlnosti a předsedy celé TOP 09. Podle „Gucciho“ skupina fungovala podle dohod Redla a Fremra, kteří byli emisary Hlubučka a Pospíšila.

Jiří Pospíšil jakékoliv obvinění tohoto typu v tiskovém prohlášení odmítl. Připomněl, že důvěryhodnost pana Dovhomilji výrazně snižuje jeho trestní stíhání a Kroupovi připomněl jeho velké novinářské selhání, když se nechal napálit fabulujícím „spolupracujícím obviněným“ v kauze Budišov.

Ohledně podnikatele Dovhomilji uvedl, že toho člověka v životě neviděl, což ale nezpochybňoval ani „Gucci“. Ten se prý scházel s Fremrem, který vystupoval tak, že Pospíšila zastupuje.

Primátor Zdeněk Hřib přesto po přečtení článku vyzval Jiřího Pospíšila, aby opustil všechny funkce na magistrátě. „Důvodem jsou info z médií o jeho stycích a společných dovolených s hlavou skupiny z kauzy Dozimetr Michalem Redlem. To jsou šokující a nepřijatelná zjištění,“ napsal Hřib na Twitter.

Pospíšil se ale jeho výzvou řídit nehodlá. Ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz uvedl: „Přijde mi absurdní, že mě k rezignaci vyzývá primátor, kterého chtěli před dvěma dny odvolat za to, že prostřednictvím pirátských IT zakázek na magistrátu a městských firmách spolupracoval právě s obviněným Dovhomiljou. Tedy s tím člověkem, který o mě nyní šíří lži,“ dodal Pospíšil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…