Referendum v Praze 10 o radnici a o opravách stadionu není platné

27.09.2014 17:58

Výsledky referenda, v němž se měli obyvatelé Prahy 10 vyjádřit ke stavbě nové radnice a k opravám fotbalového stadionu Ďolíček, nejsou platné. Hlasovalo málo voličů, účast nedosáhla požadovaných nejméně pětatřiceti procent. Vyplývá to z informací, které dnes ČTK poskytl mluvčí radnice Jiří Charvát. Stejně dopadlo před týdnem referendum o hazardu a stavbě hospice.

Referendum v Praze 10 o radnici a o opravách stadionu není platné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Místního hlasování, které se konalo souběžně s finále senátních voleb v obvodu Praha 10, se zúčastnilo podle Charváta sedm procent voličů. Minulý týden se jich přišlo vyjádřit 11 procent.

Původně požadovala vyhlášení referenda opozice a místní sdružení

Referendum mělo zjistit, jestli obyvatelé souhlasí s maximální výší nákladů na stavbu radnice 500 milionů korun a s náklady na koupi pozemku za dalších 500 milionů korun. Dále měli odpovědět na otázku, zda by měla být základním hodnotícím kritériem veřejné zakázky ekonomická výhodnost a dílčím nabídková cena a zda by měla být hodnocena také dopravní dostupnost.

Voliči se dále vyjadřovali k tomu, jestli má být celá již vypsaná zakázka zrušená. Poslední z otázek se věnovala opravě stadionu, na němž hraje prvoligový klub Bohemians 1905.

Kritici namítali, že příliš velké množství otázek je pro voliče matoucí.

Původně požadovala vyhlášení referenda opozice a místní sdružení, mělo se týkat chystané stavby nové radnice za 775 milionů korun. Petici za jeho vyhlášení podepsalo 9600 lidí. Podle radnice bylo ale téměř 2000 hlasů neplatných a archy nesplnily zákonné povinnosti. Soud dal úřadu za pravdu.

Bude další hlasování?

Zastupitelstvo poté vyhlásilo referendum ve třech termínech. Nynější je druhým z nich, třetí bude v době komunálních voleb. Obyvatelé se v něm budou moci vyjádřit k pěti otázkám o privatizaci bytů, kamerovém systému, opravách ulic a parkovacích domech.

Přípravný výbor, který původně referendum požadoval, chce prosadit další hlasování s původními otázkami, než je zastupitelstvo změnilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…