Reflex bere Hájkova slova na milost. Kolem Usámy jsou pochyby

08.05.2011 15:13

Kontroverzní výrok prezidentova poradce Petra Hájka o neexistenci Usámy bin Ládina v posledních dnech pobouřil značnou část republiky včetně prezideta a ministra zahraničí. Podle Viliama Bucherta z Reflexu však kámen úrazu spočívá především v tom, že se Hájkova prohlášení zčásti zakládá na pravdě.

Reflex bere Hájkova slova na milost. Kolem Usámy jsou pochyby

„Ale teď vážně, Bin Ládin je mediální fikce. Tak jak se zrodil, tak také zemřel, za podivných, téměř mystických okolností. Je to moderní pohádka pro dospělé - dobro a zlo. Chceme-li, věřme. Jak se praví ve filmu Vrtěti psem: Je to pravda, bylo to v televizi," vyjádřil se před týdnem Hájek pro ParlamentníListy.cz. Přitom připomněl blížící se prezidentské volby v USA, kde chce prezident Obama obhájit křeslo nejmocnějšího muže planety.

Klausův Hájek: Bin Ládin je jen fikce

Od Hájkových slov se distancoval jak sám prezident, tak ministr zahraničí Schwarzenberg. Ten dokonce vyjádřil obavu, že Hájkův výrok může poškodit Českou republiku v očích jejích spojenců. 'A proč pan Schwarzenberg něco podobného neprohlásil, když byl v Topolánkových vládách ministrem zahraničí a kdejaký český politický tajtrlík opakovaně urážel hlavu spřáteleného státu?' táže se Buchert ve svém článku.

Bin Ládin jako zástěrka

Prezidentu Obamovi prý může mediální kolotoč kolem dopadení 'superlotra' bin Ládina pomoci odvést pozornost od jiné, jemu velmi nepříjemné debaty. Prvního afroamerického prezidenta už léta stíhají pochybnosti o jeho národnosti. Je proto zcela přirozené, že prezident potřebuje tyto dohady před volbami nahradit jinou kauzou. Triumf v podobě bin Ládinovou dopadení mu navíc přineslo cenné předvolební body. Je proto naprosto zřejmé, že mnohé okolnosti bin Ládinova dopadení jsou skutečně jen mediální fikcí.

Samotné dopadení Usámy bin Ládina je podle Bucherta opředeno celou řadou otázek. Autor připomíná jeho dlouhodobou předzářijovou spolupráci s USA i jeho pozdější rozhovory s americkými médii. 'Proč ho tehdy nikdo nezabil a nelovil?' ptá se autor. Podezřele působí i fakt, že se bin Ládin léta schovával ve stejném městě v Pakistánu, aniž by ho někdo vypátral.

Buchert ospravedlňuje Hájkův výrok s tím, že bin Ládin skutečně mohl být pouze hromosvod na americké problémy. Jenže v době, kdy se celosvětová pozornost upírá píše na proměnu Severní Ameriky a problémy spojenými s ní, přestal být bin Ládin pro Ameriku zajímavý. A tak se ho Obama konečně zbavil.

Čtěte také:

Hájek urazil USA. A znevážil jméno naší země, napsal kníže 

Hájek výroky o Ládinovi nedomyslel. Řekl je menšímu serveru, zlobí se Klaus

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…