Registr přestupků vznikne, rozhodla vláda

15.02.2012 19:30

Vznik účinného nástroje pro boj s drobnou majetkovou kriminalitou má představovat zřízení registru těch přestupků, které se po třech opakováních stanou trestným činem, míní vláda. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) řekl, že na jaře proto navrhne konkrétní podobu zákona o takovém registru.

Registr přestupků vznikne, rozhodla vláda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie ČR

"Jsem rád, že vláda tu věc dotahuje do konce na rozdíl od registru bankovních účtů, který měla rovněž v programu," reagoval šéf opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka. Podotkl, že je to také požadavek měst a obcí ve Šluknovském výběžku. Sobotka vyjádřil politování nad tím, že vláda nesouhlasí s návrhem ČSSD prodloužit promlčecí lhůty u přestupků z nynějšího jednoho na dva roky. Navzdory odmítavému postoji kabinetu se ČSSD pokusí návrh prosadit ve sněmovně, dodal.

Boj proti majetkové kriminalitě

Debata o koncepčním materiálu byla velmi podrobná, zdůraznil ministr. "Vláda zvláště v oblasti majetkových trestných činů toto považuje za důležitou věc. Tento prostředek má být účinným nástrojem boje proti drobné majetkové trestné činnosti," řekl Pospíšil. Ministerstvo spravedlnosti prosazuje, aby člověk, který opakovaně spáchá přestupek, dostal přísnější trest. Primárně by přitom podle Pospíšila mělo jít o tresty alternativní, peněžité či tresty veřejných prací. Počet vězňů by se neměl zvýšit, řekl.

Evidence pouze těch přestupků, které by se po trojím opakovaní staly trestný činem, by mohla začít fungovat od poloviny příštího roku, její zřízení má stát zhruba 30 milionů korun, předpokládá ministerstvo spravedlnosti. O trestný čin by mělo jít u opakovaných deliktů proti majetku, proti veřejnému pořádku a proti občanskému soužití.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…