Řekněte jméno. Hádka lidovce s Piráty: Richterová vytáhla Desatero

21.04.2023 10:35

V koalici to vře. Čeští europoslanci Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) na jedné straně a pirátští europoslanci Mikuláš Peksa a Marcel Kolaja na straně druhé, na sobě nenechávají nit suchou. Vzájemně se obviňují, kdo vynáší citlivé informace z vlády. Do sporu se zapojila i místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti), která Zdechovskému doporučila, aby i znovu přečetl Desatero.

Řekněte jméno. Hádka lidovce s Piráty: Richterová vytáhla Desatero
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Politici vládní koalice řeší, jak zalepit díry ve státním rozpočtu. Jednou z možností je přeřazení celé řady položek zboží a služeb do vyšší sazby DPH. Na veřejnost unikají informace z pracovního materiálu na téma, co všechno by nakonec mohlo zdražit a ve vládní koalici to začíná vřít. Vládní politici se navzájem obviňují, kdo vypouští tyto politicky velmi citlivé informace a poškozuje tím kabinet jako celek.

Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský CNN Prima NEWS řekl, že stoprocentně věří svému zdroji, podle něhož jsou to Piráti.

„Informaci o tom, kdo stojí za únikem materiálů z Ministerstva financí k DPH, mi řekla známá z Česká televize. Je to pro mě důvěryhodný zdroj, kterému stoprocentně věřím, nechal jsem si to ještě jednou zopakovat,“ sdělil CNN Prima NEWS Zdechovský, který si tak za svým výrokem stojí. „Chci tím docílit toho, že někteří lidé konečně přestanou dělat takové věci,“ dodal. Na otázku, zda zná konkrétní jméno piráta, který informaci vypustil, nechtěl reagovat.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Zdechovského český kolega z Evropského parlamentu Marcel Kolaja okamžitě přešel do protiútoku. „Od Tomáše Zdechovského jsem neviděl žádný důkaz, kterým by podložil svá velmi odvážná tvrzení. Současně jsem neviděl žádnou omluvu, pan kolega Zdechovský se chová poněkud sprostě,“ uvedl Kolaja.

Zdůraznil, že svým kolegům věří, že informace nevynášejí, a pokud Zdechovský tvrdí to, co tvrdí, měl by svá tvrzení doložit.

Podobně důrazný byl i europoslanec Mikuláš Peksa ve vyjádření pro Echo24.cz.

„Celou situaci vnímám tak, že pan Zdechovský tlačí KDU-ČSL do stále těsnějšího spojení s ODS v rámci koalice. Ten útok je tak spíše snahou chránit ministra financí Stanjuru z ODS,“ uvedl Peksa. „Piráti jsou jen takovým klamným cílem, na odvedení pozornosti od jeho tragických výkonů,“ dodal.

Pirátská poslankyně Olga Richterová Zdechovskému doporučila, aby si znovu pročetl Desatero.

„Obzvláště část o lhaní, tedy nepromluvíš křivého svědectví proti bližnímu svému, by si potřeboval připomenout. Jde samozřejmě o začátek jeho volební kampaně za znovuzvolení do Evropského parlamentu, nepřijde mi ideální tuto kampaň začínat nesmysly a výpady, ale každá strana má jinou strategii,“ uvedla pro Echo24 Richterová.

Od předsedy poslaneckého lidoveckého klubu Marka Výborného ve vyjádření pro Echo24.cz zaznělo, že z jeho pohledu se jedná o spor mezi českými europoslanci. Za sebe prý může říct, že koaliční strany mají mezi sebou korektní vztahy a podle něj to platí i o vztazích Pirátů a lidovců.

„Myslím, že to je zatíženo spíše pohledem z Bruselu a vztahy mezi europoslanci tam, realita je v Česku bohudík jiná,“ dodal předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jen se perte,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusešumavak , 21.04.2023 11:33:58
dejte si pořádně po čuni,jste uplácaní ze stejného smradlavého bláta.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …