Řekněte levicové a populistické vládě dost, burcoval v Liberci předseda ODS Petr Fiala

09.10.2014 21:19

REPORTÁŽ Liberec opanoval ve středu 8. října modrý den. Na náměstí před radnicí připravila místní ODS kulturní program, hrály kapely, děti si zařádily ve skákacím hradu. Dospělí si prohlédli výstavku a poslechli burcující projev předsedy ODS Petra Fialy.

Řekněte levicové a populistické vládě dost, burcoval v Liberci předseda ODS Petr Fiala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Dlouhou předvolební kampaň si nachystala liberecká ODS. „Pořádali jsme čarodějnice na přehradě, dětský den ve Františkově, Svatováclavský výstup na Ještěd, venčení pejsků v našem útulku, další akce v našich divadlech. Modrý den je vyvrcholení naší kampaně,“ konstatoval lídr liberecké kandidátky ODS do komunálních voleb Ondřej Červinka. Sám šel v kampani příkladem, zvolil ji jako ultrakontaktní. Chodil do hospod, přisedal si k neznámým lidem a dával se s nimi do řeči. „Za těch několik měsíců mám plno zážitků,“ svěřil se redaktorovi ParlamentníchListů.cz.

Chceme se poučit z chyb minulosti

ODS není v Liberci v lehké situaci. Vládla zde šestnáct let, od roku 1994 do 2010. Čtyřikrát za sebou vyhrála volby, až minule byla druhá a skončila v opozici. Podobný výsledek se ale v těchto volbách nedá očekávat a vědí to i sami liberečtí občanští demokraté. „Vidím to pesimisticky. Rád bych, aby ODS byla na radnici, ale příliš tomu nevěřím," sdělil jeden z jejich podporovatelů. Město tíží velký dvoumiliardový dluh, který řada Liberečanů dává za vinu právě ODS.

Je ale pravdou, že místní modří zareagovali na nepříznivou situaci výraznou změnou sestavy, se kterou do nynějších voleb jdou. Z minulosti tu zůstali jen dva mazáci – lídr Ondřej Červinka a sedmička Tomáš Hampl. Jinak jejich kandidátka oplývá novými tvářemi. Jednou z nich je architekt Martin Hilpert, který Červinkovi kryje záda z druhého místa. „Prošli jsme určitou obrodou. Chceme se poučit z chyb minulosti,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz a věnoval jim letáček s programem strany.

Za posledních 25 let se v Liberci mnoho postavilo. ODS na náměstí připravila výstavku, kde ukázala, co všechno. Například rekonstruovaná tramvajová trať z Lidových sadů do Horního Hanychova. Na místě vypálené synagogy vyrostla Stavba smíření, neboli Krajská vědecká knihovna a židovská modlitebna. Z chátrajících lázní vznikla galerie. Opravily se školy a školky, parky. Nový pavilon získala botanická zahrada, nový vchod nejstarší česká zoo. Město podporovalo společnost Spacium, která z Liberce udělala město soch. Známá je třeba zastávka U zdi, kterou vytvořil David Černý, Koule v Gutenbergově ulici, Brána borců na konečné tramvajové trati pod Ještědem. Výstavku ostatně pochválil i předseda ODS Petr Fiala. „Je na ní vidět, co se tady v Liberci povedlo,“ konstatoval.

Výstavku si se zájmem prohlíželi procházející Liberečané. Na jednom místě se někteří z nich zarazili. „To se jim to chlubí. Ale prošustrovali na tom miliony,“ povzdechl si u něj postarší pár. Stál před fotkou moderní hokejové arény. Mnoho místních ji kritizuje pro její vysokou cenu. Stála půl miliardy...

Ministrem dnes může být estébák. Vláda dělá chybu za chybou

Nejzásadnější událostí libereckého modrého odpoledne však byl projev Petra Fialy, předsedy ODS. „Uvědomme si, co se děje v této zemi. Všechny úrovně politiky jsou obsazeny levicí a populisty. Levice je na Pražském hradě, má většinu v Senátu, v Poslanecké sněmovně, ve vládě a téměř ve všech krajích,“ pronesl.

Tato dominance by měla podle něj voliče donutit k přemýšlení, jestli by ji neměli nějak vyvážit. „Komunální volby jsou příležitostí, aby lidé řekli levicové a populistické vládě dost. Všichni sledujeme vlnu opatření, která směřuje proti aktivním lidem, živnostníkům, podnikatelům. Proti těm, kteří chtějí žít ve svobodě a nést zodpovědnost za svůj život,“ zdůraznil Fiala a přispěchal s příklady z poslední doby ze sněmovny.

„Omezení paušálů pro živnostníky, nová nesmyslná sazba DPH, která má být zase za dva roky změněna. Zrušení poplatků u lékaře, aniž by k tomu byla nějaká koncepce, jak se ty finanční prostředky do zdravotnictví dostanou. Nová povinnost plátců DPH měsíčně předkládat hlášení o dani. Jsou to věci, které nám komplikují život,“ uvedl.

„Na téže schůzi dokázala socialistickopopulistická vládní koalice prosadit, že ministrem dnes může být člověk, který byl důstojníkem StB nebo členem Ústředního výboru KSČ. Chyba za chybou, bez jakékoliv koncepce. Teď máme příležitost říci dost, chceme to jinak. Jsme tady připraveni převzít vládu v této zemi a dělat to lépe než současná vláda,“ burcoval přítomné členy a příznivce ODS jejich předseda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…