Rektor Zima přišel do ČT hájit kandidáty na profesory, které nechce Zeman jmenovat. A vytáhl tento spis

11.02.2019 20:22

Univerzita Karlova se bude soudit s prezidentem Milošem Zemanem. Nelíbí se jí, že prezident tvrdošíjně odmítá jmenovat dva její profesory i přes rozhodnutí soudu a i přesto, že splnili vše, co je k profesuře potřebné. V pondělním pořadu Interview tak moderátor Daniel Takáč na toto téma vyzpovídal rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimu.

Rektor Zima přišel do ČT hájit kandidáty na profesory, které nechce Zeman jmenovat. A vytáhl tento spis
Foto: Repro Facebook
Popisek: Profesor Tomáš Zima

Univerzita Karlova dnes podala k pražskému městskému soudu dvě správní žaloby týkající se nejmenování fyzika Ivana Ošťádala a historika umění Jiřího Fajta profesory. Zima v úvodu rozhovoru zdůraznil, že jej mrzí, že spor nekončí. „Spor začal už v roce 2015 a je to spor o tom, zda právo platí pro každého občana v České republice, nevyjímaje rektora a prezidenta,“ zdůraznil.

Připomněl poslední rozsudek městského soudu, který říká, že prezidentu nepřísluší, aby posuzoval odborné dovednosti v oblasti fyziky, případně dějin umění. „Od toho jsou jiné orgány na univerzitách,“ dodává Zima.

Moderátora Takáče zajímalo, proč do něčeho takového univerzita jde, když ví předem, jak prezident zareaguje. „Spor bude pokračovat proto, že právo má být všemi stejně dodržováno. Věříme, že v demokratickém právním státě, kde věřím, že je nezávislost soudů na rozdíl od jiných, bude rozhodnuto,“ zopakoval rektor.

Anketa

Udělal Zeman dobře, když blahopřál Juanu Guaidóovi k převzetí úřadu prezidenta Venezuely?

hlasovalo: 14871 lidí
Prezident republiky podle právního zástupce Pražského hradu zjistil zcela zásadní skutečnosti, které hodnotící komise příslušných fakult, vědecká rada Univerzity Karlovy a konečně ani sám ministr školství v řízení v letech 2014–2015 neodhalili. „Není to klíčový důvod, který jednoznačně vysvětluje, že prezident postupuje správně? Vy jste něco zanedbali podle těchto slov?“ otázal se dál moderátor.

„Toto jsou hluboké nepravdy, které stále zaznívají,“ oponoval Takáčovi Zima a zmínil konkrétní příklady, třeba že je vytýkáno, že Fajt nevyučoval více než pět let na vysoké škole. Moderátor však poznamenal, že Zeman tvrdí, že v pravidlech je, že daný uchazeč musí na dané univerzitě učit pět let. „Tak to ale není řečeno a asi mu ukázali špatné opatření rektora. Je tam řečeno, že dotyčný více než pět let soustavně vyučuje na vysoké škole,“ uvedl rektor UK.

V řízení podle Zimy žádné formální nedostatky nebyly, byly řádně ustaveny komise pro jmenovací řízení a vše proběhlo naprosto podle pravidel. „Nějaké pochybení musím odmítnout. Jistotu v tom mám absolutní a poškozuje to akorát dobré jméno univezity,“ řekl s tím, že ve výsledném spisu jsou pouze fakta, která jsou pravdivá. „Státní moc nemá zasahovat do odborného posuzování, protože tím by se v některých společenskovědních disciplínách mohli někteří dostat do jaksi politického tlaku, kdyby nehlásali třeba ten ‚správný‘ názor, což už tu v minulosti také bylo,“ dodal Zima.

Výhrada Zemana také zní, že v případě Ošťádala univerzita nezohlednila styky se Státní bezpečností a rozpor této morální degradace se svým kodexem. Univerzita za Ošťádalem prý ale stojí a ve spisu podle ní není nic zásadního. „Je v lustračním zákoně řečeno, že profesor má mít čisté lustrační osvědčení? Není! Zde je působení prezidenta čistě selektivní a účelové,“ zdůraznil rektor Zima, podle kterého nic takového v rozporu s jejich kodexem není a sám s tím žádný problém nemá.

Dlouholetou spolupráci Ošťádala se Státní bezpečností se poté Zima rozhodl vyvrátit samotným spisem, který si s sebou přinesl a předložil na stůl Takáčovi. „Tohle je dlouholetá spolupráce zaznamenaná na ani ne dvě stránky,“ dodal ironicky Zima mávající spisem Takáčovi před obličejem. „Jaksi toto je to selektivní působení. Je zde záznam, že dotyčný nebyl nikdy využíván pro služby StB,“ dodal rektor, který nesouhlasí, že by to mělo takový rozsah, jak prezident uvádí. „Byla by spíše dobrá a zajímavá otázka, jestli když prezident lustruje kandidáty na profesory, postupuje ve všech případech stejně,“ poznamenal Zima.

V případě Fajta prezident tvrdí, že předložil nepravdivé zavádějící informace. I zde Zima zdůraznil, že univerzita ve všech řízeních důsledně prověřovala údaje, které byly předloženy. „Zase to jsou ty věci, které jsem zde říkal. I zde jsou namítány polopravdy a nepravdy. Absolutně odmítám, že bychom záměrně přecházeli nějaké nedostatky a byli Fajtem uvedení v omyl,“ zdůraznil Zima.

„Co se týká té žaloby, je podána na městský soud. Já věřím v nezávislost soudu v demokratické České republice. Stojí nám za to se soudit s prezidentem, abychom hájili principy, které mají platit pro každého. To je pevnost univerzit a těch hodnot, za kterými si stojíme,“ řekl jasně Zima.

„Chceme ale, aby prezident byl ten, kdo jmenuje profesory,“ doplnil. Je to podle rektorových slov určitá symbolika vyjádření vztahu nejvyššího představitele státu ke vzdělanosti v České republice, kterou profesoři představují. „Je to tradice, která je zde po desetiletí, je to formální uznání toho, že si stát váží vzdělanosti v naší republice. Neměl s tím problém ani prezident Klaus, ani Havel, tak nevidím důvod, proč by měl mít problém prezident Zeman,“ uzavřel Zima.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…