Rektor, který odmítl Zemana: „Majáčkový" Ševčík by se u nás nikdy děkanem nestal

12.04.2014 18:58

I když ruský profesor Andrej Zubov, vyhozený za kritiku Kremlu ze své univerzity, nepřijal nabídku brněnské Masarykovy univerzity, pravděpodobně v pátek 9.května zde bude alespoň přednášet. V rozhovoru pro server Lidovky.cz to uvedl rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek. Kritizoval také děkana pražské VŠE Miroslava Ševčíka za to, že neoprávněně použil modrý majáček k úniku z dopravní zácpy.

Rektor, který odmítl Zemana: „Majáčkový" Ševčík by se u nás nikdy děkanem nestal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Miroslav Ševčík

Zubov byl z prestižní ruské vysoké školy vyhozen kvůli své kritice ruské anexe Krymu. „Pan profesor Zubov Masarykovu univerzitu zřejmě v první polovině května navštíví, bude mít u nás přednášku a budeme jednat o formě spolupráce,“ uvedl Bek. Podle něj je předběžným termínem přednášky pátek 9. května dopoledne.

Bek také vysvětlil, co vedlo univerzitu nabídnout zde vyhozenému ruskému profesorovi zaměstnání: „Celkem spontánně jsme s kolegy došli k tomu, že bychom měli Zubovovi nabídnout možnost pro případ, že by v Rusku nedostal adekvátní zaměstnání. Moje generace si dobře pamatuje, jak měli mnozí naši učitelé zničenou kariéru právě pro kritiku státu. Část jich za složitých podmínek emigrovala a kolegové na Západě jim nabídli podobný 'azyl'. Myslím, že akademická obec má být takto solidární, jde-li o svobodu slova a akademické svobody,“ uvedl. Pokud by Zubov nabídku přijal, mohl by na univerzitě působit například jako vědecký pracovník. Velký zájem o jeho působení prý měla jak filozofická fakulta, tak i fakulta sociálních studií.

Bek se vyjádřil také k aféře děkana Miroslava Ševčíka z pražské VŠE. Ten použil majáčku k tomu, aby na dálnici vyvázl z dopravní zácpy, a následně se s ním řítil v protisměru pruhem pro sanitky. „Na MU bych neměl žádnou jinou volbu, než spustit proces sesazení pana děkana. Jiná varianta by vůbec nepadala v úvahu,“ uvedl s tím, že na MU by se člověk, který si vozí modrý majáček jen tak v autě, nikdy děkanem nestal. Podle Beka Ševčíkovo vystupování postihuje důvěryhodnost veřejných vysokých škol obecně.

„Není to tak, že by se to týkalo jen pana Ševčíka. Děkan nebo rektor nejsou soukromé osoby, ale jsou to vlastně instituce. Takovéto excesy pak vrhají negativní světlo na celou akademickou obec,“ upozorňuje Bek. Ten na sebe upozornil vloni, když v předvolebním čase odmítl na své univerzitě uspořádat přednášku prezidentu Miloši Zemanovi. Následně nebyl pozván na oficiální oslavy 28. října.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…