Rektoři se ozvali proti Zemanovi. Ignorování dvou z nich je prý nedůstojné

21.10.2014 22:21

Česká konference rektorů považuje za nedůstojné, že prezident Miloš Zeman opět nepozval na předání státních vyznamenání 28. října dva rektory, se kterými měl v minulosti spor. „Oslavy výročí 28. října nepovažujeme za soukromou akci, ale oficiální, vysoce reprezentativní shromáždění, a okruh zvaných hostů by proto neměl být ovlivňován případnými neshodami z minulosti," uvedli rektoři v prohlášení, které podepsal rektor Karlovy univerzity a předseda konference Tomáš Zima.

Rektoři se ozvali proti Zemanovi. Ignorování dvou z nich je prý nedůstojné
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Otrokovicích

Účast zástupců vysokých škol ve Vladislavském sále Hradu považují rektoři za vyjádření úcty vůči České republice a vyznamenaným osobnostem. S přístupem prezidenta proto zásadně nesouhlasí. Kolik zástupců vysokých škol za týden na Hrad přijde, nicméně odmítl ČTK Zima říct. Loni Zemanovo pozvání odmítlo 20 z 28 rektorů veřejných a státních vysokých škol.

Rektor MU připomene výročí vzniku Československa položením věnce TGM v Brně

O chybějících pozvánkách na Pražský hrad dnes referovaly Lidové noviny. Jde podle nich o Mikuláše Beka z brněnské Masarykovy univerzity (MU) a Libora Grubhoffera z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Bek loni pozvánku neobdržel, neboť Zemana nenechal vystoupit před studenty z obavy před volební agitací, prezident to označil za urážku hlavy státu. Grubhoffer se zastal Martina C. Putny, když se na protest proti jeho nejmenování profesorem odmítl zúčastnit jmenování profesorů v Karolinu.

„Pokud se opakuje situace z loňského roku, kdy prezident nepozval rektora MU k oslavám státního svátku 28. října, znamená to, že Masarykova univerzita a pan prezident Zeman mají stále odlišný názor na působení politiků na akademické půdě. Rektor MU připomene výročí vzniku samostatného Československa položením věnce TGM v Brně," uvedla k situaci mluvčí brněnské univerzity Tereza Fojtová.

Ovčáček nechce hodnotit prezidentovy kroky

Na Hrad nepřijde ani rektor Vysoké školy chemicko-technologické Karel Melzoch, který ale bude v tu dobu v zahraničí. „Již dříve jsem se omluvil, státní svátek budu slavit na českém velvyslanectví v Dillí," odpověděl na dotaz ČTK.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček LN řekl, že momentálně nemá k dispozici seznam těch, kteří byli pozváni. „Pro nás je nejdůležitější, aby to bylo co nejreprezentativnější," uvedl. Podle něj jde o zastoupení klíčových hráčů veřejného života. „A mezi ty patří nejvyšší ústavní činitelé, zástupci diplomatického sboru i vysokých škol. A nechtěl bych teď hodnotit jednotlivá pozvání," dodal mluvčí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…