Respekt kárá ČSSD: Měli jste velkou šanci a nevyužili jste ji

13.07.2019 21:49

Napřed prezident Miloš Zeman zdržoval odvolání ministra kultury Antonína Staňka seč mohl, a podle časopisu Respekt tím komplikoval situaci sociálních demokratů. A teď, když konečně připustil, že po takřka dvouměsíčních průtazích Staňka odvolá, komplikuje prý Zeman život sociálním demokratům znovu.

Respekt kárá ČSSD: Měli jste velkou šanci a nevyužili jste ji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman a Andrej Babiš

Sociální demokraté ústy svého předsedy Jana Hamáčka vyjádřili v průběhu měsíce května přání vyměnit ministra kultury Antonína Staňka. Předseda koaliční vlády Andrej Babiš (ANO) v souladu s koaliční smlouvou odnesl verdikt o Staňkově demisi na Hrad a čekal, že ke 31. květnu prezident Zeman Staňka odvolá. Čekal však marně. Podle Ústavy ČR sice nese odpovědnost za vládu premiér a nikoli prezident, ale Miloš Zeman dlouhé týdny stál za Antonínem Staňkem a nechtěl ho zbavit funkce.

Sociální demokraté přitom chtěli na post ministra kultury dostat starostu Nového Města na Moravě Michala Šmardu.

„Důvod, proč sociální demokraté nechtějí za Šmardu hledat náhradu, je ten, že v něm vidí jednoho z budoucích lídrů strany. „Má témata, umí dobře mluvit, na lidi působí sympaticky,“ shrnul důvody jeden z vyjednavačů strany, proč strana lpí na politikovi, jenž je od roku 2010 starostou Nového Města na Moravě. A jak už bylo zmíněno, ČSSD také vadí, jak se jim veřejnost směje, že vypadají slabě,“ stojí v textu o vládní krizi.

Z této nelehké situace mohla prý ČSSD něco vytěžit. Kdyby Miloš Zeman nadále trval na tom, že Antonína Staňka neodvolá, ČSSD mohla přijít s myšlenkou, že by Michal Šmarda jako starosta Nového Města na Moravě mohl být spíše ministrem pro místní rozvoj a ne ministrem kultury. Takováto výměna resortů by postavení sociálních demokratů ve vládě posílila. „Situaci jim v tomto směru ovšem paradoxně komplikuje to, že Miloš Zeman teď otočil a už netrvá na tom, aby Staněk zůstal na Ministerstvu kultury,“ stojí dále v textu.

Otázkou tedy je, co udělá ČSSD dál. Bude Šmarda ministrem kultury? Nebo strana vybere nějakého jiného? Nebo se ministři ČSSD rozhodnou odejít z vlády? Sociální demokraté jsou si prý vědomi toho, že by pro ně případné předčasné volby nemusely dopadnout nejlépe, a tomu prý možná přizpůsobí další strategii. Zvlášť, když dává předseda Andrej Babiš najevo, že by rád pokračoval v současném koaličním projektu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…