Řetězce promítnou do cen snížení DPH na potraviny v plné výši, uvedl předseda svazu obchodu

15.05.2023 17:38

Potravinové řetězce podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy promítnou do cen navrhované snížení daně z přidané hodnoty (DPH) na potraviny o tři procentní body na dvanáct procent v plné výši. Řekl to na tiskové konferenci Hospodářské komory ČR. Dodal však, že naopak přesun nealkoholických nápojů do základní 21procentní sazby ze současné čtrnáctiprocentní a zvýšení spotřební daně na lihoviny o deset procentních bodů povedou k tomu, že se změny v nákupním košíku téměř vykryjí.

Řetězce promítnou do cen snížení DPH na potraviny v plné výši, uvedl předseda svazu obchodu
Foto: vlada.cz
Popisek: Tomáš Prouza

„Já si myslím, že je naprosto jasné, že k 1. lednu všichni sníží cenu potravin o ta tři procenta,“ uvedl Prouza. Poukázal na situaci z doby koronavirové pandemie, kdy byla zavedena nulová daň na respirátory. „Všichni okamžitě tohleto snížení promítli do cen,“ dodal. U změn DPH na nápoje podle něj měla vláda zaujmout jiný postoj, například kojeneckou vodu by ponechal ve snížené sazbě, řekl.

Prouza již dříve uvedl, že snížení DPH na potraviny vítá. „Snížení DPH na potraviny je pro zákazníky dobrá zpráva, protože každá úspora na nákupech v dnešní době lidem pomůže,“ uvedl Prouza. Ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL) k tomuto kroku už v minulosti několikrát vyzýval.

Vláda ve čtvrtek představila návrhy opatření na ozdravení veřejných financí. Místo současných tří sazeb DPH by například chtěla zavést sazby dvě, tedy základní 21procentní a sníženou dvanáctiprocentní. Do té snížené by kromě potravin měly patřit také léky, vodné a stočné nebo ubytovací a stravovací služby. Ostatní položky, které dosud byly v jedné ze snížených sazeb, se přesunou do základní, 21procentní.

Spotřebitelské ceny v Česku v dubnu meziročně vzrostly o 12,7 procenta, tempo růstu zvolnilo z březnových 15 procent. V meziměsíčním srovnání ceny o 0,2 procenta klesly, proti březnu zlevnily zejména potraviny, uvedl Český statistický úřad. Například ceny mouky byly v dubnu meziročně vyšší o 6,3 procenta, v březnu to bylo o 32,6 procenta. Dále zpomalily růst například ceny masa na 12,7 procenta z březnových 22,7 procenta, polotučného trvanlivého mléka na 19,2 procenta z 45,2 procenta nebo vajec na 41,2 procenta ze 75,5 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Prouza, představitel nenažraných podnikavců všeho druhu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseCifernikus , 16.05.2023 7:27:27
hlásá politickou propagandu, všichni víme, že se "zlevněním" to reálně bude úplně jinak - co by pro spojence nenažraných byznysmenů, vládní farizeje, lháře a podvodníky nezištně neudělal...

|  5 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…