Revoluce proti Putinovi. Takto ji z Londýna ohlásil jeho „oblíbený“ miliardář

10.12.2015 17:55

Bývalý „Putinův vězeň“ a ruský miliardář Michail Chodorkovskij při svém včerejším vystoupení v Londýně prohlásil, že hodlá osobně pomáhat tomu, aby v Rusku vypukla revoluce. Podle jeho názoru je něco takového nevyhnutelné.

Revoluce proti Putinovi. Takto ji z Londýna ohlásil jeho „oblíbený“ miliardář
Foto: tan, mail.ru
Popisek: Michail Chodorkovskij je ruský podnikatel a manažer. Patřil do sféry tzv. oligarchů. Byl jednou z nejvýraznějších postav ruského hospodářství 90. let

Od svého propuštění z vězení je to poprvé, kdy se Chodorkovskij vyjádřil takto rozhodným způsobem proti Putinovu režimu. Doposud nikdy veřejně nehovořil o tom, že by se snad měl osobně podílet na vyvolání revoluce. Na londýnské konferenci obvinil Kreml ze „sebevražedné zahraniční politiky, zavádění protiprávních zákonů a nezákonného stíhání svých občanů“, což popsal jako protiústavní puč. „Prezident Putin zavedl Rusko do pozice, kdy je revoluce nevyhnutelnou nutností,“ prohlásil Chodorkovskij, který si odseděl v ruském vězení deset let za údajné daňové úniky a zpronevěru.

Celý text v angličtině je ZDE.

Chodorkovskij patří společně s bývalým šachistou Kasparovem a právníkem Navalným k nejviditelnějším tvářím ruské opozice. Na rozdíl od svých dvou kolegů však dlouhodobě tvrdí, že nemá žádné politické ambice. „Nehodlám však nečinně přihlížet tomu, co se nyní děje v Rusku. Rád bych pomohl nastartovat cestu k mírové revoluci. Udělám vše proto, aby byl v mé zemi obnoven právní řád. Putin a jeho spolupracovníci se budou muset zodpovídat ze svých činů před nezávislým soudem,“ řekl dvaapadesátiletý ruský disident, kterému byla udělena prezidentská milost v prosinci 2013, tedy těsně před začátkem olympijských her v ruském Soči.

Chodorkovskij dále uvedl, že výměnou za udělení milosti slíbil Putinovi, že se nebude angažovat v politice do té doby, než vyprší jeho trest, a bude se starat o svoji nemocnou matku. „Moje matka však v srpnu zemřela a já se již necítím být ke svému slibu nijak zavázán.“ Jak agentura Associated Press zmiňuje, tento týden byl ruský opozičník vyzván ruskými vyšetřovali, aby podal vysvětlení k sedmnáct let starému případu vraždy starosty města Neftejugansk, jenž byl letos znovu otevřen. Právě v tomto městě totiž tehdy sídlil Chodorkovského kolos Jukos. Jeho bývalý šéf také řekl, že nemá v úmyslu s ruskými úřady žádným způsobem spolupracovat. Před osmi lety byl mimo jiné odsouzen na doživotí pro obvinění, že si tuto vraždu objednal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…