Rezignujte. Kubek žádostí o výsluhy spustil lavinu

06.12.2023 22:11 | Monitoring

Nejsme vojáci ani chudáci, abychom potřebovali výsluhy, je to jako plivnutí do tváře. Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek je pro návrh na výsluhy lékařů pod palbou kritiky. Objevila se výzva ze strany lékaře Michala Šotoly na Kubkovu rezignaci či slova o návratu do socialismu z úst exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Výsluhy zdravotníkům jako „nelogické“ odmítl rovněž lidovecký ministr práce Marian Jurečka.

Rezignujte. Kubek žádostí o výsluhy spustil lavinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident České lékařské komory Milan Kubek

Prezident České lékařské komory Milan Kubek pro Seznam Zprávy potvrdil, že se výsluhy budou snažit protlačit do zákona, aby českému zdravotnictví nehrozil akutní nedostatek lékařů.

Proti tomu vystoupil na sociální síti lékař Michal Šotola, podle nějž by měl Kubek pro požadavek, aby lékaři měli doživotní renty jako vojáci či policisté, z čela ČLK odstoupit.

„Právě jsem vyzval k rezignaci prezidenta ČLK Milana Kubka za skandální návrh na výsluhy lékařům,“ oznámil primář kliniky tuberkulózy a respiračních onemocnění Všeobecné fakultní nemocnice Šotola, který svou žádost zároveň v plném znění zveřejnil.

Děje se tak, byť se Šotola řadí mezi ty, kteří protesty lékařů za lepší pracovní podmínky aktivně podporoval. „Váš vážně míněný návrh na výsluhy lékařům považuji za naprostý přešlap a plivnutí do tváře většiny členů ČLK. Lékařskému stavu tím jednoznačně škodíte! Nejsme vojáci ani chudáci, abychom potřebovali výsluhy.

Tímto vás žádám, abyste buďto svůj požadavek na výsluhy veřejně odvolal, nebo odstoupil z funkce prezidenta ČLK,“ uvedl ve své výzvě Šotola, který je přesvědčen, že tímto chováním Kubek poštvává veřejnost proti zdravotníkům, a zabíjí tím debatu o skutečných reformách.

Také ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) požadavek na výsluhy lékařům zavrhl jako nelogický.

„Návrh na výsluhy zdravotníků nedává logiku, jsou to zaměstnanci pod zákoníkem práce a tam je nemá žádná z profesí. Tento benefit je specificky pro některé profese v rámci bezpečnostních sborů, kde to má jisté souvislosti s nároky a omezeními pro tyto pracovníky bezpečnostních složek,“ vyjádřil se k věci na sociální síti X.

Podobně situaci hodnotí Miroslav Kalousek, který upozorňuje, že lékaři nejsou ve služebním poměru a nejsou to ani státní zaměstnanci, aby měli nárok na výsluhy, a spolu s tím zmiňuje tendence známé z minulého režimu. „Jejich odměny by proto měly být výlučně smluvní. Požadavek na výsluhový příspěvek je jak z prostředí reálného socialismu, který, doufám, přece jen nenastane,“ napsal ve své reakci na sociální síti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Lékaři budou mít pořád málo,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJeromka , 07.12.2023 8:51:24
dřív se o služby drali a na čas nehleděli. Jakmile se jim ale navýšily platy a rozjely privátní ordinace, odpracují si to své a už uhánějí do privátu. Navíc - dokonale se mi během covidu zprotivili, jak se mnozí chovali. A Kubek, to je jejich král. Ten měl pořád málo, co ho znám.(pracovala jsem ve zdravotnictví). Vystudují zadarmo a pak buď utečou do zahraničí nebo vymýšlí, jak co nejvíc urvat. Ale ta péče u mnohých....

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…