Říci, že to má něco společného s islámem? Ve Francii je to o krk. Profesor z Paříže podává hrozivé svědectví

14.12.2019 22:16 | Zprávy

GATESTONE INSTITUTE Kdo hájí člověka obviněného z rasismu, ten riskuje, že z něj bude také obviněn. Ve Francii nyní vládne intelektuální teror. Ve společnosti s existující svobodou slova by bylo možné o použití těchto termínů diskutovat, v dnešní Francii je však svoboda slova již téměř úplně potlačena. Brzy již zde nikdo nenajde odvahu říci, že jakýkoliv útok zjevně inspirovaný islámem má s islámem cokoliv společného. V textu pro Gatestone Institute na to poukazuje profesor Pařížské univerzity a autor 27 knih o Francii a Evropě Guy Milliere a svá tvrzení dokládá na spoustě konkrétních příkladů.

Říci, že to má něco společného s islámem? Ve Francii je to o krk. Profesor z Paříže podává hrozivé svědectví
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Vítejte na severním předměstí Paříže Saint-Denis

Gatestone Institute v New Yorku je think-tank, který se snaží informovat veřejnost především o tom, co před ní mainstreamová média tají. Autorem následujícího textu, který vyšel 1. prosince 2019 v anglickém originále, je profesor Pařížské univerzity a autor 27 knih o Francii a Evropě Guy Millière. Pro českou verzi Gatestone Institute ho přeložil René David a ParlamentníListy.cz ho publikují v plném znění.

V Paříži se 28. září 2019 konal „Sjezd pravice“ organizovaný Marion Marechal, bývalou poslankyní parlamentu a nyní ředitelkou Francouzského institutu sociálních, ekonomických a politických věd. Cílem tohoto sjezdu bylo sjednocení francouzské pravicové politické scény. V klíčovém projevu novinář Éric Zemmour nevybíravě kritizoval islám a islamizaci Francie. Popsal francouzské „no-go zóny“ (Zones Urbaines Sensibles; citlivé městské zóny) jako „cizí enklávy“ na francouzském území a popsal proces „kolonizace“ i vzrůstající přítomnost muslimů ve Francii, kteří se neintegrují.

Zemmour citoval alžírského spisovatele Boualema Sansala, který prohlásil, že no-go zóny jsou „malé islámské republiky ve stavu zrodu“. Zemmour řekl, že před několika desítkami let mohli Francouzi o islámu svobodně mluvit, ale dnes to je nemožné. Zemmour odsoudil používání „mlhavého konceptu islamofobie“, jehož účelem je znemožnit kritiku islámu, a je také proti nové definici pojmu rouhání, která by se vztahovala pouze na islám.

Mladí Francouzi budou žít v zemi svých předků jako menšina

„Všechny naše problémy se vlivem působení islámu zhoršují. Je to ohrožení ze dvou stran... budou mladí Francouzi ochotní žít v zemi svých předků jako menšina? Pokud ano, zaslouží si být kolonizováni. Pokud ne, budou muset bojovat... ta stará republikánská hesla sekularismus, integrace a republikánský řád už nic neznamenají... všechno bylo převráceno, zneužito a pojmově vyprázdněno.“

Zemmourův proslov byl vysílán živě v televizi LCI. Novináři ostatních televizních kanálů LCI okamžitě obvinili, že přispívá k „nenávistné propagandě“. Někteří požadovali, aby byla LCI odebrána vysílací licence. Novinářka Memona Hinterman-Affegee, bývalá členka francouzské Rady pro audiovizuální média (Conseil supérieur de l’audiovisuel), orgánu, který reguluje elektronická média ve Francii, v novinách Le Monde napsala: „LCI používá frekvenci, která je součástí veřejného prostoru, a tak náleží celému národu... LCI selhala ve svém poslání, ztratila kontrolu nad svým programem, a musí být proto exemplárně potrestána.“

Novináři z deníku Le Figaro, zaměstnavatele pana Zemmoura, vydali tiskovou zprávu požadující jeho okamžité propuštění. Ve většině rozhlasových a televizních stanic zazněly výzvy navrhující úplný bojkot Zemmoura, které zdůrazňovaly, že byl několikrát odsouzen za „islamofobní rasismus“.

Nepohodlného novináře navrhli hodit pod vlak

Šéfredaktor deníku Le Figaro Alexis Brézet řekl, že Zemmourovi sdělil svoji „nelibost“ a připomněl mu potřebu „přísného souladu se zákonem“, ale nevyhodil ho. Levicové hnutí SOS Rasismus (SOS Racisme), založené v roce 1984 pro boj s rasismem, zahájilo kampaň za bojkot společností publikujících reklamu v deníku Le Figaro a prohlásilo, že jeho cílem je přinutit vedení novin Zemmoura propustit. Mainstreamová rozhlasová stanice RTL, která Zemmoura zaměstnávala, se rozhodla s ním okamžitě ukončit pracovní poměr tvrdíc, že jeho přítomnost v éteru je „neslučitelná“ s duchem společného soužití, který „tuto stanici charakterizuje“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…