Řídí ho Poche! To není náhoda, pokud jde o Orbána. Zeman a Jaromír Soukup týrali ministra Petříčka. Prezident z něj udělal úplného pitomce

29.11.2018 22:26

Prezident Miloš Zeman po týdnu opět usedl v Lánech před kamery TV Barrandov, aby v pořadu Týden s prezidentem debatoval s Jaromírem Soukupem nad tématy hýbajícími nejen českou společností. Nemohl tak chybět komentář k vládní krizi, která přinesla hlasování o nedůvěře vládě, neprofesionálním aktivitám Tomáše Petříčka na Ministerstvu zahraničí, za které se chce maďarskému premiérovi omlouvat, nebo návštěvě Izraele.

Řídí ho Poche! To není náhoda, pokud jde o Orbána. Zeman a Jaromír Soukup týrali ministra Petříčka. Prezident z něj udělal úplného pitomce
Foto: Screen: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

Anketa

Který prezident České republiky byl prozatím nejlepší?

8%
7%
85%
hlasovalo: 25633 lidí

První otázka se týkala výsledků již uskutečněného hlasování o nedůvěře vládě. Jako vítěz z tohoto hlasování vyšla podle Zemana bezesporu vláda. Jako poražený z něj však prý nevyšla pouze opozice, ale Parlament jako celek, tedy Poslanecká sněmovna.

„Už jsem si několikrát stěžoval, že podepisuji málo zákonů. Parlament pracuje pomalu a špatně, teď měli dobře placení poslanci šanci celý den projednávat zákony a čistých sedm hodin se místo toho žvanilo na nesmyslné debatě, i když se vědělo, jak to dopadne,“ uvedl prezident.

Na to Soukup poznamenal, že opozici, která se k Babišovi vyjadřovala, spojuje jen program Antibabiš a chybí jí charismatický vůdce. „Víte, někteří z nich už ve vládě byli a byli neúspěšní. Lidé si to pamatují. Nepůsobí věrohodně, když člověk, který spáchal loupežnou krádež, nyní vykládá, že bude bojovat proti zlodějům,“ konstatoval prezident.

Následně Zeman obhajoval Hamáčka, předsedu ČSSD, která nakonec před hlasováním o vyslovení nedůvěře vládě opustila sál. „Pochopte Hamáčka, v ČSSD má různé Netolické, Bernardy a další zjevy. Proti nim je velmi obtížné prosazovat politiku, která jasně řekne, že chce spolupracovat jako rovnocenný partner s hnutím ANO,“ míní prezident a dodává, že pokud by Hamáček tuto stranickou opozici neměl, tak by poslanci neodcházeli ze sálu a hlasovali pro vládu, ve které jsou.

Následně se upnula pozornost i na ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD). Soukup se prezidenta zeptal, jestli nemá pocit, že je si s Pochem podezřele názorově blízký, a jestli náhodou Ministerstvo zahraničí neřídí stále europoslanec za ČSSD Miroslav Poche.

Prezident připustil, že si u něj premiér již právem stěžoval na vliv Pocheho na Ministerstvu zahraničí. A ten vliv je prý negativní z několika důvodů. „Nedávno Petříček bez konzultace s premiérem nebo prezidentem snížil úroveň našich top ambasád v několika zemích,“ uvedl s tím, že v Ankaře nebo Kyjevě by mu to nedělalo problém.

„Když jsou to ale například Řím nebo Budapešť, tak je buď Petříček tak nezkušený, nebo mu radí Poche, který hlasoval v Evropském parlamentu proti Maďarsku,“ dodal prezident s tím, že Petříček nezná význam Itálie v EU a Maďarska ve V4. „Musím nad tím kroutit hlavou, potřebujeme profesionálního ministra zahraničí. Budu svolávat poradu ústavních činitelů na Hrad a názory si vyjasníme,“ dodal. Soukupa pak poprosil, že se Petříčkem nechce zabývat více, než to odpovídá jeho minimálnímu významu.

Přislíbil ale, že se maďarskému premiéru Orbánovi při pátečním setkání v Lánech omluví za Petříčkovo rozhodnutí o tom, že chce ze seznamu klíčových ambasád vyškrtnout velvyslanectví v Budapešti. „Omluvím se a řeknu, že na zmíněné poradě ústavních činitelů navrhnu, aby jeho rozhodnutí bylo zrušeno,“ uvedl. „Petříček třikrát kandidoval na Praze 7 v komunálních volbách a třikrát neúspěšně. Je to neúspěšný politik,“ shrnul na závěr k tomuto tématu Zeman.

Ministerstvo vnitra má v pátek ohlásit jméno nového policejního prezidenta. Do výběrového řízení se přihlásili ředitel pardubické krajské policie Jan Švejdar a ředitel ústecké krajské policie Jaromír Kníže. Kdo z těchto dvou by mohl být vybrán, je Zemanovi jedno. Jasno má ale v tom, co od nového policejního prezidenta očekává. Zmínil, že je mu neustále slibováno zřízení finanční policie. „Prý existuje, ale je asi neviditelná, když nemá výsledky. Je tak důležitá pro boj proti ekonomické kriminalitě. Ona ale nepracuje, je tu nedostatek, ten by měl nový prezident odstranit,“ sdělil.

Nechybělo ani okomentování Zemanovy návštěvy Izraele. Prezident dodal, že tato návštěva se nesla v duchu dvou dimenzí. „První je, že jsem tam vezl sedmdesát podnikatelů, bylo tam uzavřeno mnoho dohod o vědeckotechnické spolupráci a navázáno mnoho kontaktů,“ pochvaloval si Zeman s tím, že právě Izrael je technologická velmoc.

Druhá dimenze byla politická a týkala se také přesunu české ambasády do Jeruzaléma. „Na poradě ústavních činitelů tento přesun navrhnu. Zeptám se i Orbána, zda by o přesunu neuvažoval. Austrálie i USA už se také tak rozhodly,“ připomněl.

A došlo i na pandu. Prezident uvedl, že by se v Číně přimluvil za zapůjčení pandy velké do pražské zoo. Její ředitel Pavel Bobek ale prý se svým čínským partnerem vůbec nejednal. Zeman zdůraznil, že Bobek s ním měl jednat. „Samozřejmě že bych se rád přimluvil, pokud by toto jednání bylo neúspěšné, ale pokud vím, on ani nejednal,“ řekl prezident.

„Zažil jsem tolik lidí, kteří omlouvali vlastní neschopnost tím, že svůj neúspěch sváděli na druhé, že pan Bobek není výjimkou,“ dodal. Bobek totiž ve středu uvedl, že Zeman svůj čínský protějšek o pandy nepožádal a pro Česko je nezískal. Čína pandy velké do jiných států pouze zapůjčuje, využívá je v diplomacii. Zvířata se tak dostanou do zoo jen v těch zemích, které mají s Čínou dobré vztahy.

Koncem pořadu Zeman prozradil, co je podle něj největším problémem českého zdravotnictví. Zmínil celkem dva. První prý je, že máme příliš mnoho zdravotních pojišťoven. „Mně jako premiérovi se podařilo počet snížit díky opatření v zákoně,“ řekl s tím, že dvě nebo tři pojišťovny by v konkurenčním prostředí stačily.

U druhého bodu pak prezident předeslal, že bude nepopulární, jelikož jde o hospitalizační poplatek. „Když jsem říkal, že hospitalizační poplatek sto korun za den nikoho nezabije, ozval se Středula, který se domníval, že zabije. Když poplatek existoval, k žádnému úmrtí nedošlo. Zrušení poplatků byla chyba,“ uzavřel s tím, že spoluúčast pacientů by měla být mírná a je dobrá hlavně pro to, aby si lidé více vážili svého zdraví a preventivně o něj pečovali. Nemocnice by pak navíc nebyly stále přetížené.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…