Říjen byl rekordní: Český mýtný systém, který stát posílá do šrotu, vybral miliardu korun za jediný měsíc

12.11.2018 13:10

Mýtný systém šlape na plné obrátky, tvrdí Jan Rýdl, vedoucí oddělení komunikace ŘSD. Za 142 měsíců fungování mýtného systému od firmy Kapsch bylo od řidičů kamionů vybráno na dálnicích a určených silnicích první tříd na 97 miliard korun. Jen za říjen roku 2018 bylo vybráno přes miliardu.

Říjen byl rekordní: Český mýtný systém, který stát posílá do šrotu, vybral miliardu korun za jediný měsíc
Foto: mytocz.eu
Popisek: Mobilní kontrola výběru mýtného - ilustrační foto

Mýto prý šlape. Jen za říjen se prý podařilo vybrat miliardu korun. Napomohl tomu růst ekonomiky i velký počet říjnových pracovních dní. „V průměru tak systém předepsal 33,5 milionu korun každý den a dokonce 1,4 milionu korun každou hodinu celého měsíce. Říjen byl meziročně silnější o 8,2 procenta. Celkově rok 2018 přinesl do rozpočtu prozatím 9,1 miliard korun a v porovnání s loňskem si udržuje 4,7% růst,“ stojí v tiskové zprávě, kterou má server ParlamentníListy.cz k dispozici.

Pokud mýtný systém vydrží v nastaveném tempu, mohlo by se prý podařit vybrat za celý rok až 11 miliard korun, z čehož by mohla mít radost nejen státní kasa, ale údajně také ekologové, protože mýto prý tlačí dopravce  k tomu, aby pořizovali ekologičtější vozy.  

Otázkou zůstává, kdo bude mýtný systém provozovat po roce 2019. Společnosti Kapsch totiž končí smlouva a tendr na nového provozovatele vybralo konsorcium firem CzechToll/SkyToll. Tendr však zkoumá Úřad na ochranu hospodářské soutěže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…