Rittigův obchodní partner Kmeť nebyl zadržen a vazba se ho netýká

28.09.2014 16:17

Obchodní partner Iva Rittiga Peter Kmeť je v případu údajného tunelování společnosti Oleo Chemical mezi obviněnými, zadržen ale nebyl, řekla dnes ČTK advokátka Rittiga a Kmetě Katarína Kožiaková Oboňová. Kmeť tak nefiguruje mezi pěticí, pro něž žalobce žádá vazbu. „Panu doktoru Kmeťovi bylo pouze sděleno obvinění," uvedla obhájkyně.

Rittigův obchodní partner Kmeť nebyl zadržen a vazba se ho netýká
Foto: twitter.com
Popisek: Ivo Rittig

Rittig a jeho právník David Michal byli z cely předběžného zadržení propuštěni před půlnocí na neděli. Mezi pěticí, o jejichž vazbě rozhoduje liberecký soud, figurují podle informací ČTK Michalův bratr Petr a další Rittigova právnička Karolína Babáková. Dále jde údajně o dva zástupce firmy Oleo Chemical - mohlo by jít o její zakladatele Michala Urbánka a Kamila Jirounka a také o bývalou jednatelku společnosti Peskim.

Rittiga podezírá policie z legalizace výnosů z trestné činnosti

Spojitost s firmou Peskim mají podle internetového obchodního rejstříku i Petr Michal a Babáková. Michal je jejím jednatelem, Babáková zastávala tuto pozici v minulosti. Dalšími bývalými jednatelkami společnosti, jež se zabývá účetnictvím a vlastní ji firma Cheerlade Holdings se sídlem na Kypru, jsou podle rejstříku Jana Šádková a Karolína Hejsková.

Rittiga podezírá policie z legalizace výnosů z trestné činnosti, Kmetě, zastupujícího firmu Cokeville Assets z Panenských ostrovů, také z porušování povinností při správě cizího majetku a z napomáhání ke zkrácení daně. Oba proti obvinění podali při výslechu stížnost do protokolu. Zdůvodnění obhájkyně zpracuje poté, co bude mít možnost seznámit se se spisem. Na svobodě je také původně zadržený provozní šéf Oleo Chemical Radomír Kučera.

Kmeť byl už dříve obviněn s Rittigem

Lhůta pro rozhodnutí o vazbách uplyne v pondělí časně ráno. U třech obviněných ji navrhlo státní zastupitelství kvůli možnému ovlivňování svědků a u dalších dvou pro možný útěk a pokračování v trestné činnosti. Zbytek obviněných byl propuštěn, jednomu z nich chce žalobce nechat odebrat pas. Rittiga, Kmetě ani Michala se to údajně netýká.

Policie v pátek kvůli kauze Oleo Chemical zasahovala na různých místech v Praze včetně Rittigovy vinohradské rezidence. Případ souvisí s dodávkami pro společnost Čepro, státního distributora paliv.

Kmeť byl už dříve obviněn s Rittigem, Michalem a dalším lobbistovým advokátem Markem Stubleym v případu údajně předražených jízdenek pro pražský dopravní podnik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …