Řízení sněmovny zvládám víc než dobře, hájí se Jermanová, která to včera schytala

24.01.2015 13:48

Místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO) odmítá, že by pochybila při řízení sněmovny, když gongem nesvolala poslance a koalice následně neodhlasovala vydání státních dluhopisů, které měly pokrýt splátky státního dluhu. V rozhovoru pro server Echo24.cz řekla, že povinnosti se sněmovnou spojené zvládá víc než dobře. Kritiku by prý vzala od Miroslava Kalouska (TOP 09).

Řízení sněmovny zvládám víc než dobře, hájí se Jermanová, která to včera schytala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslava Pokorná Jermanová

Jermanová mohla před důležitým hlasováním svolat poslance gongem nebo odhlásit z hlasování ty, kteří nebyli přítomni. Neučinila však ani jedno, takže vydání dluhopisů za stovky miliard korun neprošlo. "Kde máme poslance,“ ptal se poté premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který následně řídící schůze Jermanové vytkl, že měla poslance svolat.

O případné odhlášení poslanců mohl požádat např. i předseda klubu ANO Jaroslav Faltýnek. "Je takové nepsané pravidlo, že tuto aktivitu vykonává vždy ten předseda klubu, jehož ministr právě předkládá zákon. V tomto případě byl předkladatelem pan ministr Babiš z ANO, řídící schůze paní Jermanová z ANO a předsedou klubu pan Faltýnek z ANO,“ připomněl předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák. Faltýnek připustil, že také pochybil.

Jermanová je ale přesvědčena, že se žádného pochybení nedopustila. Poslanci by si měli hlídat, kdy se hlasuje a být včas tam, kde mají být. Kritika od koaličních poslanců jí nepřijde správná. "Když vystoupí pan Kalousek s nějakou kritikou, tak ji beru, poučím se z ní a jde se dál. Ale útoky z koaličních stran pouvažuji ne vždy za správné,“ uvedla místopředsedkyně sněmovny.

Připomněla také, že gong ke svolávání poslanců může použít, když se jí opticky zdá, že je ve sněmovně málo poslanců. A jí se opticky zdálo, že na hlasování je poslanců přítomno dost. Nakonec prozradila, že ji řízení sněmovny baví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…