Robejšek varovně: Zvládneme to, řekla Merkelová a Němci se musí vyrovnávat s tím, co přišlo. Z toho plyne toto ponaučení

21.05.2018 17:51

Když byla migrační krize na počátku a do EU mířily především přes Balkán statisíce lidí, německá kancléřka Angela Merkelová předstoupila před veřejnost a řekla lidem: „Zvládneme to“. Zakladatel strany Realisté, dlouhodobě žijící v Německu Petr Robejšek, se rozhodl výrok Merkelové přeložit do „lidštiny“. Rozhodl se voličům popsat, co údajně může běžet hlavou politikovi, když pronáší podobné věty.

Robejšek varovně: Zvládneme to, řekla Merkelová a Němci se musí vyrovnávat s tím, co přišlo. Z toho plyne toto ponaučení
Foto: Vít Hassan
Popisek: Petr Robejšek, mentor Realistů, politolog

Když Merkelová v časech uprchlické krize Němcům oznámila „zvládneme to“, měla podle Robejška ve skutečnosti na mysli větu: „Vy už si prostě nějak poradíte s tím, co jsme místo vás rozhodli.“ Robejšek je přesvědčen, že Merkelová chtěla původně německé hranice uzavřít, ale měla obavy z toho, zda její rozhodnutí obstojí před soudy. Proto ho na poslední chvíli změnila. A nechává Němce, aby se vyrovnávali s tím, co přišlo. Podobně to prý vypadalo s tehdejším ministrem zahraničí, sociálním demokratem Sigmarem Gabrielem.

„Sigmar Gabriel v srpnu 2015 domlouval Němcům, že musejí strpět migrační vlnu pomocí dojemného argumentu, že ‚mír, lidskost, solidarita, spravedlnost jsou evropské hodnoty‘. A o tři roky později? Zatímco obyčejní Němci musejí ze svých daní migranty živit a zároveň se mnohých z nich i obávat, tak Sigmar Gabriel v politice skončil a zajistil si teplé místečko ve správní radě firmy Siemens-Alstom. Ve jménu ‚evropských hodnot‘ bude světu prodávat vlaky,“ napsal Robejšek.

Z německé politiky se jednoho dne stáhne i Merkelová, ale Němci se s následky rozhodnutí této dámy budou potýkat ještě dlouhá léta. Podle Robejška si Němci v příštích letech prožijí vlastní verzi podvolování se muslimům.

Pro Čechy z toho prý plyne ponaučení, které Robejšek shrnul do pěti bodů.

„1. Ti, kteří odmítají přijímat migranty z nesourodých kulturních okruhů, mají pravdu.

2. Politici a média používají morálku k tomu, aby občany vydírali a nutili je strpět rozhodnutí, která ohrožují stabilitu a budoucnost celé společnosti.

3. Politici jsou normální lidé, a proto se snaží udělat minimum a pro sebe získat maximum.

4. A tak vlády mnohdy učiní rozhodnutí s historickým dosahem a jejich důsledky hodí na krk celé společnosti včetně budoucích generací.

5. Chceme-li našim politikům pomoci v tom, aby jednali ve prospěch společnosti, a ne převážně ve svůj vlastní prospěch, tak je za žádných okolností nesmíme nechat ani na chviličku na pochybách o tom, co si většina národa přeje,“ zdůraznil Robejšek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…