Rok 2021 bez Trumpa, bez Lukašenka, třeba skončí i Babiš, doufá Petr Pithart. Zase se prý budeme moct na sebe usmívat

01.01.2021 20:15

Někdejší premiér a expředseda Senátu Petr Pithart poskytl obsáhlý rozhovor serveru Aktuálně.cz. Pithart, kterému bude zítra 80 let, si v rozhovoru mimo jiné zavěštil, že premiér Andrej Babiš (ANO) už příští rok v čele vlády neusedne. Zároveň také hovořil o tom, že nás čeká rok bez amerického prezidenta Donalda Trumpa a bez běloruské hlavy státu Alexandra Lukašenka.

Rok 2021 bez Trumpa, bez Lukašenka, třeba skončí i Babiš, doufá Petr Pithart. Zase se prý budeme moct na sebe usmívat
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Petr Pithart na besedě v Chrudimi

Pithart nejprve hovořil o tom, jak se v roce 2012 i přes přemlouvání lidovců rozhodl, že už nebude znovu kandidovat do Senátu. „Z politiky byste měl odcházet neporažený, bez skandálu, prohraného vnitrostranického boje, ne úplně zdevastovaný – tedy ještě při síle. Abyste ještě někoho zaujal svým svědectvím,“ míní Pithart, jenž se vrátil na Právnickou fakultu a snažil se studentům v přednáškách vyprávět o proměně Československa a Česka od 17. listopadu 1989. 

Následně se rozmluvil o prezidentu Miloši Zemanovi a exprezidentu Václavu Klausovi. Nazval je mimo jiné polistopadovými alfasamci. „Vůdci dvou nejsilnějších politických stran Václav Klaus i Miloš Zeman poté, co skončili ve stranických funkcích, propadli zvláštní narcistní posedlosti. Ovládla je potřeba zničit vše a všechny, co a kteří přišli po nich. To je jim společné. Zničili, nebo se pokoušejí zničit své mateřské strany,“ zmínil Pithart. Dělají to podle něj proto, že už nejsou v čele.

„Zřejmě usoudili, že se tak názorně ukáže, jak to bez nich prostě nejde. Jak jsou nenahraditelní. Proto si vybrali tyto destruktivní role. Klaus ji dokončuje už bez funkce, Zeman ještě v prezidentském úřadě. Je to vrchol narcismu. Všechno rozbít a pak se v tom vzhlížet. Kdyby to udělal jeden, ale oba dva? O čem to tu vypovídá? To se asi netýká jen jich…“ připomněl Pithart. 

Při hodnocení současnosti Pithart uvedl, že se mu prožitek z roku 2020 obtížně formuluje. „Pro mě je vlastně přínosem, že jsme se dozvěděli, jak málo toho vlastně víme. Přiznat si, že jsme na krizi nebyli připraveni, je už teď v něčem i osvobozující. I když to přineslo mnohé strasti. Naopak obávám se té donedávna rozšířené pýchy rozumu, co že všechno už víme, maximálně pár detailů doladíme. Nejen u nás. Dostali jsme lekci. Pokora vědců a politiků ve smyslu sokratovského ‚vím, že nic nevím‘ v nás snad zůstane a pomůže nám v budoucnu se lépe rozhodovat. Vědět, co všechno nevíme, je nejspíše to nejdůležitější vědění," podotkl Pithart. 

Podle jeho slov rok 2020 přinesl mnoho situací, kdy krize velmi dobře zafungovala směrem k pospolitosti. „Vezměte si třeba jen Bělorusko, o kterém se celé dekády tvrdilo, že tam se už nikdy nepohne ani stéblo. Že Lukašenko je génius měkkého autoritářství, že lid je naprosto pasivní, země chudá a zdevastovaná, politici tak či onak zlikvidovaní. A najednou uprostřed nezvládnuté koronavirové krize se Bělorusové spojili a týdny a týdny mírově vytrvale demonstrují za férovou politiku, legitimní volby. Každý den! A ženy v čele! Na to bychom se dnes určitě nezmohli. Bělorusko je pro mne další příklad toho, že nic nevíme,“ dodal. 

Když se začalo hovořit o Hradu, Pithart mimo jiné uvedl, že prezident Miloš Zeman možnosti, které má, rád využívá a zneužívá. „Že jsme si u nás z přímo voleného prezidenta udělali téměř nesesaditelného cara? Obě velké strany to tak odhlasovaly. To byly ještě dozvuky opoziční smlouvy, která otevřela stavidla korupce – a to znamená vždy i možnost vydírání,“ míní Pithart a apeluje na to, abychom trvali na skutečnosti, že jsme parlamentní republikou. 

V otázce nadcházejících sněmovních voleb pak hovořil o rodící se trojkoalici ODS, KDU-ČSL a TOP 09, jež je podle něj tím, co si představoval. „Pořád předpokládám, že voliči ocení už jen to, že strany projeví vůli spolupracovat. Vzpomínám na dobu Čtyřkoalice, kdy nám najednou raketově vylétly preference na 27 procent, což bylo víc, než kolik činil do té doby součet popularity všech jejích členů. Mnoho lidí ani asi tehdy nevědělo, jak je to celé poskládané, ale ta ukázka schopnosti spolupracovat zafungovala. Pak to bohužel bylo do velké míry zmařeno osobními spory betasamců. Žádný alfák tam nebyl. A to celé může být poučením pro koalice, které vznikají teď. Zda ten bonus důvěry za spolupráci dostane jedna koalice či druhá, to nevíme. Možná obě. Možná se před volbami nějak spojí…“ dodal Pithart. 

On sám věří, že nadcházející rok bude bez Babiše jako premiéra. Zároveň věří, že to bude i rok bez amerického Donalda Trumpa a běloruského Alexandra Lukašenka. „Budeme se zase moci na sebe usmívat. Letos jsme se museli naučit výmluvněji na sebe zírat, mrkat, mhouřit, koulet očima. Ze všeho zlého se dá vytěžit i něco dobrého. Často to znamená podělit se, dát něco těm, kteří jsou na tom zle. Způsobů, jak to udělat, je mnoho a lidé u nás se to už naučili. Taková neokázalá, tichá solidarita. Ta nás mění k lepšímu. A pomalu vytěsňuje ten drobný, každodenní, podvraťácký anarchismus,“ uzavřel Pithart. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…