Roman Joch rozebral Donalda Trumpa. Něco tak nevyzpytatelného...

23.07.2016 8:28

Ředitel Občanského institutu a někdejší poradce expremiéra Petra Nečase napsal pár řádek o definitivním potvrzení Donalda Trumpa v roli republikánského kandidáta na příštího šéfa Bílého domu. Otázkou podle Jocha je, jak se Trump zachová, pokud se opravdu stane prezidentem USA. Ať už udělá cokoliv, obyvatelé střední Evropy by měli postupovat následovně...

Roman Joch rozebral Donalda Trumpa. Něco tak nevyzpytatelného...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Joch

Republikánský nominační sjezd máme za sebou. Již je definitivně jasné, že konzervativním kandidátem na prezidenta bude muž, který s konzervatismem nemá mnoho společného. Být konzervativní ve Spojených státech totiž znamená vyznávat tři základní hodnoty.

„Za prvé, že stát má být menší a méně rozsáhlý; za druhé, že židovsko-křesťanské rodinné hodnoty mají být respektovány; za třetí, že Amerika se nemá bát svých zahraničních nepřátel, nýbrž oni se mají bát jí. S ani jedním z těchto principů Donald Trump není identifikován. Pokud lze vůbec v souvislosti s ním mluvit o nějakých principech, jsou to ostrý odpor vůči ilegálním imigrantům, protekcionismus, koketování s izolacionismem a zároveň rétorický militarismus vůči radikálním islamistům,“ píše Joch v textu pro sobotní Lidové noviny.

Ačkoli Trump postavil svou kandidaturu mimo jiné i na ostré kritice politiky prezidenta Geoge W. Bushe, sjezd ukázal, že ambiciózní miliardář může v jistém smyslu na Bushe navázat – může založit nový politický klan. Na sjezdu totiž vystoupila početná Trumpova rodina a Donald Trump junior dal najevo, že se stejně jako otec nehodlá držet při zemi.

Pokud se Donald Trump stane prezidentem, podle Jocha může být prezidentem dobrým i špatným. V tuto chvíli je jisté jen to, že bude prezidentem nevyzpytatelným. My, obyvatelé srdce Evropy, bychom proto měli učinit následující. „Příští týden se koná demokratický nominační sjezd, ale ať už listopadové volby vyhraje kdokoli, jedna věc se zdá být jistá: my Středoevropané musíme méně spoléhat na Ameriku a více na sebe,“ uzavírá autor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…