Romancov: Obama si sice v Sýrii nepřeje konfrontaci Západu s Ruskem, ale...

03.10.2015 20:24

Jakkoliv Američané vstup Ruska do konfliktu v Sýrii nevítají, už nyní připouštějí, že Moskva je hráčem, se kterým bude muset při případných mírových rozhovorech o řešení situace v Sýrii počítat. Poté, co se stalo okolo Ukrajiny, je to pro Rusko velký úspěch. Na druhou stranu pokud současné útoky ruského letectva způsobí další uprchlickou vlnu, může to vést k destabilizaci zemí se Sýrií sousedících. I to zaznělo ve dnešním speciálu ČT 24, který byl věnován zapojení Ruska do syrského konfliktu.

Romancov: Obama si sice v Sýrii nepřeje konfrontaci Západu s Ruskem, ale...
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Nejprve popsal to, jak situaci vidí v Rusku, zpravodaj České televize v této zemi Miroslav Karas. Tamní média o zprávách západních médií, že si ruské nálety na syrské území vyžádaly mrtvé i mezi civilisty a dětmi, odmítají s tím, že jde jen o propagandu.

Rusové bombardují cíle, které jim ukáže Asad

Na druhou stranu Rusové sice podporují Bašára Asada, ale 69 % Rusů nechce, aby v Sýrii byla ruská vojenská přítomnost. Tu schvaluje jen 14 % Rusů.

Politický geograf Michael Romancov poukázal na to, že nyní už „Rusové přiznali barvu, že nebombardují jen IS, ale cíle, na které ukáže Asad“.

Karas zmínil, že podle ruských médií nyní po ruských leteckých útocích v panice prchají bojovníci IS ze Sýrie do Evropy. „Je otázka, nakolik prchají v panice a nakolik do Evropy,“ okomentoval to Romancov.

Moderátor upozornil, že americký prezident Barack Obama prohlásil, že nechce, aby se Sýrie stala místem konfrontace mezi Západem a Ruskem.

Když Asad viděl, že se mu Sýrie rozpadá pod rukama, vsadil na sílu

Romancov poukázal na to, že Sýrie je fragmentovaná etnicky i nábožensky. „Když si Bašár Asad uvědomil, že se mu země rozpadá pod rukama, vsadil na sílu,“ podotkl politický geograf s tím, že ruské vzdušné údery mohou způsobit, že etnická čistka v Sýrii může zesílit a kvůli následující vlně uprchlíků by se mohla výrazně destabilizovat situace u zemí se Sýrií sousedících.

Po odchodu Asada by byl chaos v Sýrii ještě větší

V další části speciálu dostal slovo blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó. Podle něj je zřejmá souvislost ruských leteckých úderů a se ztrátou Idlíbu, kdy následně došlo k oslabení syrské kontroly nad touto oblastí. Upozornil na to, že Západ sice mluví o nutnosti odstoupení Bašára Asada, ale jen potichu se mluví o tom, co by pak následovalo. Podle Szántóa by po pádu Asada byl chaos v Sýrii ještě větší. „Ukazuje se, že americká strategie nebyla úplně vhodně zvolená, ukázalo se, že kurdští pešmergové jsou jedinou silou schopnou efektivně bojovat proti Islámskému státu,“ konstatoval zpravodaj s tím, že je evidentní, že bez pozemního kontingentu není možné IS porazit. Podle něj je také zřejmé, že cílem ruských náletů není boj s IS, ale podpora režimu Bašára Asada.

Szántó upozornil také na to, že i nadále platí příměří dohodnuté na 14 místech na jihozápadě a severozápadě Sýrie. Pokud by začaly ruské bomby a rakety dopadat na oblasti, které byly v těchto oblastech vyhlášeny jako bezpečné zóny, tak z těchto nyní bezpečných enkláv by začali lidé prchat.

Po tom, co se stalo na Ukrajině, je to pro Rusko velký úspěch

K tomu, že Američané už přiznali, že omylem bombardovali afghánskou nemocnici ve městě Kunduz, Romancov poukázal na to, že příslušné velitelství amerického letectva omyl přiznalo a že celou věc vyšetřuje. „Velitel se omluvil afghánskému prezidentovi. Ruská strana říká, my jsme nezabili žádné civilisty. Je to podstatný rozdíl,“ uvedl Romancov.

Následně dostal v pořadu slovo Martin Řezníček, zpravodaj ČT v USA. Podle něj Američané připouštějí, že Rusko se stává hráčem, se kterým bude nutné počítat při případných mírových rozhovorech o Sýrii. „Pro Rusko je to poté, co se stalo na Ukrajině, velký úspěch,“ poznamenal.

Američané v Sýrii mnoho možností nemají

Připustil, že možností, co Američané mohou a nemohou ohledně Sýrie nyní dělat, skutečně příliš není. Prý o celé věci mluvil s vysokými činiteli americké armády. Ti upozorňují, že Rusko do Sýrie přesunulo protivzdušnou obranu, IS přitom letectvo nemá. To vytváří nad Sýrií jakousi bublinu, do níž bude těžké letadly proniknout, a celé to komplikuje práci americkým vojenským stratégům.

Podle Řezníčka se irácká a afghánská válka podepsaly na tom, že Američané už tolik nevěří v možnost konflikty řešit vojensky. „Situace pro Američany je komplikovaná, protože se spálili v Libyi,“ poukázal zpravodaj. Američtí republikáni prý Obamově administrativě vyčítají nečinnost a to, že se do situace v Sýrii zapojili Rusové.

Na závěr pořadu dostal opět slovo Romancov. Chápe, proč si Obama přeje, aby se Sýrie nestala bojištěm mezi Západem a Ruskem. Varoval ale, že pokud by došlo k zásadnímu ohrožení amerických zájmů nebo jestliže by měli být destabilizováni američtí spojenci Turecko nebo Izrael, situace by se mohla dramaticky změnit.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…