Romanu Janouškovi se přitíží? Snad dnes neposlouchal Český rozhlas

29.08.2019 9:17

Lobbista Roman Janoušek má od roku 2016 přerušený trest odnětí svobody, který dostal za to, že nabral v opilosti ženu na kapotu auta. Důvodem přerušení jsou prý neurologické problémy po operaci hlavy. Český rozhlas si nyní všímá jeho příběhu, například také sledování Vrchního soudu v Praze, jenž zjistil, že „vážně nemocný pacient" si užívá života.

Romanu Janouškovi se přitíží? Snad dnes neposlouchal Český rozhlas
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Podnikatel Roman Janoušek

Janoušek, jenž by se správně neměl pohybovat bez asistenta, byl například zastižen při sportu či návštěvě galerie. Lobbistu sledoval policejní Útvar  zvláštních činností. „Aktuální zdravotní stav odsouzeného rozhodně nepřivodil jeho rezignaci na sportovní či společenský život. Odsouzený je nanejvýš schopen pohybovat se samostatně bez asistence další, natož poučené osoby,“ uvádí se v usnesení vrchního soudu. 

Kromě toho, že jej detektivové zaznamenali ve Žlutých lázních či na výletě na kole, také zkonstatovali, že Janoušek často mění vozidla a zakrývá si tvář. Vrchní soud své zjištění následně předal Krajskému soudu v Brně, na základě jehož rozhodnutí je Janoušek doma, a to až do roku 2020. 

„Aktuální zdravotní stav odsouzeného rozhodně nepřivodil jeho rezignaci na společenský či sportovní život. Odsouzený je nanejvýš schopen pohybovat se samostatně, bez asistence jakékoliv další, natož poučené osoby či opory francouzské hole,“ citovala rovněž  mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci z usnesení.

Janoušek měl být sledován od počátku letních prázdnin až do konce října, ale fakticky mohlo sledování skončit, protože se ukázalo, že na tom lobbista velmi pravděpodobně není tak špatně, jak sám tvrdí.

"Roman Janoušek sám o sobě tvrdí, že je  politickým podnikatelem. Ať se o něm psalo o různých podezřeních z korupce, nikdy mu nic nikdo nedokázal. Dostihla mu až nehoda, při níž zranil ženu a za což byl následně odsouzen k pobytu ve vězení," uvedla reportérka Českého rozhlasu ve vysílání. Z trestu si odpykal zhruba rok a čtvrt, pak byl z důvodu zdravotního stavu z trestu propuštěn. "Lékařské posudky argumentují tím, že  potřebuje neustálou péči," poukázala. "On ani jeho advokát zatím na výsledky sledování nereagovali," podotkla dále redaktorka. 

Podle jejích slov podnikal již na gymnáziu, kdy si vydělával lekcemi tenisu. "Pracoval také jako číšník, kdy také získal spoustu kontaktů. Zlí jazykové tvrdí, že veksloval. Po roce 1989 začal obchodovat s nemovitostmi. Provozoval také kino Blaník," podotkl. Následně připomněla odposlechy mezi ním a exprimátorem Prahy Pavla Béma, z níž mimo jiné vyplynulo, že Janoušek spolurozhodoval o vedení města, ač nebyl nikým zvolen. Z odposlechů jsou také známá oslovení "Kolibříku" a "Mazánku". 

Reportérka pak také hovořila o žalobci Liborovi Grygárkovi, s nímž se měl Janoušek znát a z toho důvodu neměl Grygárek učinit žádná opatření k prověření podezření z legalizace výnosů z trestné činnosti. To se však nikdy nedokázalo, podle všeho se měli oba muži poznat až v roce 2010. 

Tehdy měl kamarád Grygárkova syna při mejdanu upustit skleničku, která dopadla na stůl patřící Janouškovi. Oba muži měli mít byty na stejné adrese v pražské Galerii Myšák. A seznámit se však měli až právě při řešení škody, pak až měly začít jejich časté kontakty.

„Například v roce 2011 nařídil Obvodní soud v Praze 5 odposlech Janouška při policejní akci SPORTOVEC. Policie při tom zachytila i následující rozhovor v dubnu 2013. Neznámý muž do odposlechu při hovoru s Janouškem říká, že má člověka v justici: ‚Není to Libor Grygárek, není těchhle kvalit, ale je dobrej.‘ Janoušek na to odpovídá, že ‚je mu Libora líto a že ho má rád‘,“ píše MF Dnes. Grygárek ze zastupitelství odešel rok předtím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…