Romové z Krupky odmítají vyhlášku, která zakazuje sedět venku

13.08.2012 13:45

Romové z Krupky na Teplicku odmítají vyhlášku, která zakazuje v některých částech města sedět venku na trávě či schodech. Chtějí kvůli tomu 5. září demonstrovat. Město Vyhlášku o zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku a estetického vzhledu města schválilo 25. června, pořadatelé demonstrace ji označují jako protiromskou.

Romové z Krupky odmítají vyhlášku, která zakazuje sedět venku
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Romové tančí během pochodu DSSS na sídlišti Chanov

"Vyhlášku vnímáme jako protiromskou. Na našem sídlišti byly odstraněny lavičky, chybí místo pro hraní dětí, neexistuje dětské hřiště, peníze se našly jen na kamerový systém k našemu sledování,“ uvedl v tiskové zprávě organizátorů demonstrace jeden z nich, Jozef Miker. "Myslíme si, že jde o pokus vytlačit Romy z ulic, nebo jim tak znepříjemnit život, aby z Krupky odešli," dodal.

Vyhláška za "škodlivé činnosti" považuje umísťování a používání předmětů k rekreaci a vaření na veřejné prostranství. Konkrétně jsou vyjmenované lavice, lavičky, židle, stoly, grily či udírny. Zakázáno je také sezení na zídkách a odpadkových koších. Mapka v příloze vyhlášky definuje oblast, pro kterou nová obecní nařízení platí. Kromě Mariánského náměstí v centru města jde o sídliště Nad Plovárnou v místní části Bohosudov a celé sídliště Maršov, v jehož horní části bydlí velká část Romů žijících v Krupce.

Starosta Krupky Zdeněk Matouš (Sdružení nezávislých kandidátů - Šance pro město - ČSNS 2005 a nezávislí kandidáti) o protestu zatím oficiálně nic neví, žádnou velkou účast ale nečeká. "Vyhláška vznikla na popud stížností občanů, i romských," řekl ČTK. Podle něj ve vyhláškou vymezených oblastech lidem vadilo zapalování ohňů, téměř táboření a hudební produkce. "Nikomu ze slušných lidí by vyhláška neměla vadit," dodal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…