Romům pletou hlavu dezinformace? Stát určil, kdo to vyřeší. Jde o Ukrajince

01.08.2023 15:39 | Analýza

Tým expertů bude bojovat s ovlivňováním Romů dezinformacemi a protiukrajinskou propagandou. Avizovala to nedávno vládní zmocněnkyně pro romské záležitosti Lucie Fuková. Iniciativa prý vzešla od její kolegyně a zmocněnkyně pro národnostní menšiny Kláry Šimáčkové Laurenčíkové. Jak přesně bude tým fungovat, kdo v něm bude a další důležité podrobnosti, zjistit nyní nelze, obě zmocněnkyně jsou na dovolené. Přitom prý mají brzy oznámit výsledky mapování romské komunity. Podle sociologa Vojtěcha Bednáře může projekt uspět pouze při zapojení obou komunit, romské i ukrajinské.

Romům pletou hlavu dezinformace? Stát určil, kdo to vyřeší. Jde o Ukrajince
Foto: twitter
Popisek: Shromáždění převážně Romů před Janáčkovým divadlem v Brně.

Střety mezi Romy a Ukrajinci nebyly v posledních týdnech v České republice ničím výjimečným. Napětí vzrostlo poté, co se na veřejnost dostaly informace, že podezřelým z ubodání mladého Roma v Brně je občan Ukrajiny. Následovaly velké romské demonstrace nejenom v moravské metropoli, ale i na dalších místech země s početnou romskou komunitou. 

Anketa

Má ruská pěvkyně Anna Netrebko vystoupit v Obecním domě v Praze?

95%
3%
hlasovalo: 19426 lidí

Politici i aktivisté začali upozorňovat na velký problém, který podle nich narůstá. Šíření protiukrajinské propagandy v romských komunitách a jejich neschopnost těmto dezinformacím čelit. 

Vyřešit by to měl nový expertní tým, který má být složený z lidí z českých ministerstev a neziskových organizací. Chtějí vypracovat návod pro obce, aby věděly, jak případným eskalacím konfliktů zabránit. 

Podle vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fukové by se expertní skupina měla zabývat dezinformacemi a médii, aby mohli rychle reagovat na dezinformační scénu, která prý rychle manipuluje s komunitami v sociálně vyloučených lokalitách. „Dezinformátoři jsou velmi rychlí, snaží se manipulovat Romy v komunitě a zneužívat jejich sociální situaci,“ uvedla Fuková pro Novinky.cz

Další podrobnosti, jak bude expertní tým složený, kdo bude jeho členy vybírat a na základě jakých kritérií, kolik to bude stát apod., však známy nejsou a dosud není možné je zjistit. Přestože Fuková před týdnem v pondělí sdělila, že prozatím se monitorují potřeby a situace v romských komunitách a výsledky budou za tři týdny, hlavní iniciátorka celé akce, vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková, je na dovolené. Na dovolené je také zmocněnkyně pro romskou menšinu Lucie Fuková.

ParlamentníListy.cz se obrátily na několik českých ministerstev, Úřad vlády i samotnou zmocněnkyni Laurenčíkovou se sérií dotazů, jejichž zodpovězení by mohlo více prozradit o tom, jak bude expertní tým složen a jak se bude hodnotit jeho úspěšnost. 

Jde o následující otázky:

  1. Jaká ministerstva, orgány státní správy a neziskové organizace se budou na složení týmu podílet?
  2. Jaký je stanoven rozpočet a kdo se bude na financování tohoto projektu podílet?
  3. Jací experti a odkud budou členové tohoto týmu vybíráni? Kdo je bude vybírat a na základě jakých předpokladů?
  4. Podle čeho se bude měřit úspěšnost práce tohoto týmu expertů? Ohledně vyhodnocení práce týmu, podle jakých kritérií se zhodnotí, zda byl projekt úspěšný, nebo selhal?

Ministerstvo vnitra, jehož šéf Vít Rakušan (STAN) po řešení napětí volá, na zaslané otázky nereagovalo. Reakce jsme se nedočkali ani z tiskového oddělení Úřadu vlády

Ministerstvo práce a sociálních věcí prozradilo, že sestavení expertní skupiny, která by měla dezinformace mezi Romy potírat, je iniciativou vládní zmocněnkyně pro lidská práva – paní Kláry Šimáčkové Laurenčíkové. „S těmito dotazy se musíte obrátit na Úřad vlády, potažmo přímo na ni,“ sdělil pro ParlamentníListy.cz vedoucí oddělení mediální komunikace MPSV Jakub Augusta. 

Z e-mailu Kláry Šimáčkové Laurenčíkové dorazila automatická odpověď. „Jsem mimo kancelář do 14.08.2023,“ stálo ve zprávě. Později se redakci ozvala PR specialistka vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Anna Kociánová s tím, že odpovědi redakce obdrží začátkem příštího týdne.

Podle firemního sociologa Vojtěcha Bednáře je správné, že se bude otázka řešit. „Z pohledu sociologa je problém v tom, že mezi Romy se velké množství dezinformací skutečně šíří a že je to věc, která vytváří konflikt právě s Ukrajinci. Takový problém je potřeba řešit, ale nelze ho řešit bez těch, kterých se týká, tj. bez zástupců jak ukrajinských uprchlíků, tak Romů. Pokud k tomu vznikne odborné těleso, je to dobře za předpokladu, že bude naslouchat právě hlasům jak Romů, tak Ukrajinců, bude brát vážně jejich obavy a navrhne smysluplné kroky a řešení,“ upozorňuje Bednář pro ParlamentníListy.cz.

Ministr vnitra Vít Rakušan před zhruba dvěma týdny na svých sociálních sítích avizoval, že napětí mezi Romy a Ukrajinci budou řešit experti a nikdo prý nemůže čekat, že se situaci povede vyřešit ze dne na den.

„Píšete mi, ať řeším rostoucí napětí mezi některými Romy a Ukrajinci. Řeším ho, já a kolegové z Ministerstva vnitra společně se zmocněnkyněmi Lucií Fukovou, vládní zmocněnkyní pro záležitosti romské menšiny, a Klárou Šimáčkovou Laurenčíkovou, zmocněnkyní vlády pro lidská práva, a s romskými a ukrajinskými komunitami pracujeme na řešení přímo v místech, kde k problémům dochází,“ uvedl ministr vnitra.

Policie podle něho zároveň řeší výhrůžky, násilí, projevy nenávisti. „Všichni musejí vědět, že zákony platí pro každého a právo nelze brát do vlastních rukou. Všichni bychom si přáli, aby se tyhle věci neděly (to je nerealistické) nebo aby se vyřešily ‚okamžitě‘. Okamžitá řešení jsou možná jen v totalitě nebo v pohádce. Právní stát má svoje pravidla. A díky nim se nakonec právo prosadí. Rozsudky se šiřiteli nenávisti z nedávné doby jsou toho důkazem,“ napsal Rakušan.

Bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková pro server iDNES.cz uvedla, že viníkem současné situace je i Andrej Babiš, jehož vláda prý v integraci romské menšiny nepokročila. V komunitách Romů se podle jejích slov dezinformace šíří rychleji, protože jsou prý Romové snadněji manipulovatelní. 

„Je to složitější, protože romská komunita nemluví za sebe, ale mluví hesly, které pochytá z Facebooku, je nesmírně snadno manipulovatelná. A zde právě chybí hlas toho vládního politika, který dokáže pojmenovat problémy Romů a dokáže ve vládě asertivně vybojovat nějaký pokrok v té integraci. Peněz na to máme dost, především z EU,“ sdělila Stehlíková s tím, že by se měl obnovit post člena vlády pro lidská práva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: Radim Panenka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Klasika, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemirkli , 01.08.2023 18:36:47
Další rozdělování korýtek pro neziskovky.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…