Roste tu extremismus, málo si vážíte Romů, kárala v Praze Madeleine Albrightová

10.06.2014 15:53

Nedostatek úcty k Romům pozoruje v České republice bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová. Uvedla to na konferenci pražské pobočky Aspenského institutu, kde hovořila o posilování extremismu v Evropě.

Roste tu extremismus, málo si vážíte Romů, kárala v Praze Madeleine Albrightová
Foto: youtube.com
Popisek: Madeleine Albrightová na autogramiádě ke knize „Pražská zima"

Nedávné volby do Evropského parlamentu podle Albrightové potvrdily její obavy z rostoucího extremismu. „Myslím si, že dobrý systém správy věcí veřejných nebudeme mít nikdy a nikde, pokud nebudou uznávána lidská práva pro každého,“ měla Albrightová na konferenci uvést. Konkrétně Romové podle ní musí dostat příležitost integrovat se do společnosti ve všech zemích.

Pražská rodačka prý v České republice pozoruje značný nárůst extremistických názorů, ze kterého začíná mít obavy. Lidé si podle ní neuvědomují, že xenofobními postoji situaci pouze zhoršují. „Lidé musí rozumět tomu, že se na demokracii musí stále pracovat. Není to pouze prezident nebo premiér, kteří musí na demokracii pracovat, ale každý občan. Je to práce pro všechny,“ zdůraznila.

Celý text na Romea.cz ZDE

Nárůst popularity pravicových radikálů i komunistů ji prý rmoutí. Přesto je podle Romea.cz optimistka a věří, že se národ vzpamatuje. K tomu by mu prý mohla dopomoci jedna politická strana, která ale bohužel nikdy nevznikla.

Albrightová ji zmínila, když mluvila o bývalém prezidentu Václavu Havlovi. „Mám jedinou kritiku na adresu prezidenta Havla, a to jsem mu řekla i do očí, že nechtěl založit politickou stranu. Myslím si, že morální moc, kterou měl, se určitým způsobem rozptýlila, protože neexistovala jeho politická strana,“ uvedla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…