Roušky: Hampl podpořil Vondrušku. Bezohlednost? trefuje se do odmítačů

16.09.2020 20:24

Sociolog Petr Hampl sdílel zamyšlení historika Vlastimila Vondrušky nad rouškami. „Je jedno, zda je rouška účinná na 90 %, 50 % nebo jen 10 %. I kdyby zachránila jediný lidský život, má ten život mnohem větší cenu než žvásty o tom, zda je rouška projev nesvobody. Navíc dneska každý rozumí všemu. I nedostudované děti chtějí řídit svět,“ psal Vondruška. Sociolog s tím souhlasil. „Každá změna chování směrem k odpovědnosti je dobrá,“ myslí si Hampl. Prý i ten, kdo si roušku či respirátor bere jen chvílemi, tak snižuje riziko nákazy.

Roušky: Hampl podpořil Vondrušku. Bezohlednost? trefuje se do odmítačů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hampl

Historik Vlastimil Vondruška napsal na svém blogu komentář k nošení roušek a koronaviru. Myslí si, že mírou duševní vyspělosti společnosti jsou nikoliv velká slova, ale zdánlivé drobnosti a třeba to, jak se lidé v určitých situacích chovají. „Zrcadlem sobectví a pokrytectví naší současné civilizace se v tomto roce jednoznačně staly roušky,“ myslí si. Desetiletí jsme si v Evropě žili v míru, když náhle udeřil koronavirus a z roušek se stalo politikum. K tomu měla přispět i Česká televize, která vysílala v době těžkého hledání dodavatele roušek „rouškové“ speciály.

Celý text ZDE:

Anketa

Bojíte se COVIDu-19? (Ptáme se od 16.9.2020)

41%
59%
hlasovalo: 21104 lidí

„Upřímně, k čemu jsou lidem, pokud je zle, podobné řeči. Pokud se objeví nebezpečí, musí národ táhnout za jeden provaz a hovořit spíše pozitivně a uklidňovat ty, kteří mají strach. Hádat se můžeme, až bude zase lépe,“ napsal Vondruška. Poté, co se podařilo vyjednat dodání roušek, tak se prý někteří začali tázat na to, proč máme roušky z Číny či kdo je dostal dříve nebo později. On sám cítil neskutečný obdiv k těm lidem, kteří začali šít roušky doma a rozdávat je potřebným.

V létě, kdy se uvolnily podmínky vládních opatření, se začal život podle Vondrušky vracet do normálu. Uvolnily se i podmínky pro nošení roušek. Ze dne na den prý všichni odložili roušky. „Asi dva dny po tomto uvolnění jsem šel nakupovat a roušku jsem si samozřejmě vzal. V obchodě se na mě dívali div ne jako na teroristu, protože roušku neměl nikdo. Jen jeden Vietnamec, s nímž jsme se pohledem chápavě pozdravili. Lidé z hodiny na hodinu odložili opatrnost, protože je až neuvěřitelné, jak jsme bezstarostní a naivní. Vláda oznámila, že můžeme odložit roušky, tak nepřemýšlíme a uděláme to. Jako bychom neměli vlastní rozum,“ popsal událost.

Poté se virus opět začal v populaci šířit a opět začaly padat rekordy. Místo toho, aby lidé sami vytáhli roušky, tak prý čekají na to, co nařídí vláda, a někteří si údajně i myslí, že roušky omezují jejich lidská práva. Vláda měla nařídit roušky celoplošně, a ne podle okresů.

„Jenže je jedno, zda je rouška účinná na 90 %, 50 % nebo jen 10 %. I kdyby zachránila jediný lidský život, má ten život mnohem větší cenu než žvásty o tom, zda je rouška projev nesvobody. Navíc dneska každý rozumí všemu. I nedostudované děti chtějí řídit svět. Proč bychom poslouchali odborníky, my přece víme všechno lépe. Pochopíte postoj: ‚Netuším sice přesně, co je nanovlákno, ale myslím si, že rouška je k ničemu, a basta!‘ Bože můj, kam až naše civilizace klesla!“ bědoval Vondruška.

Právě tohoto odstavce si všiml sociolog Petr Hampl, který na Facebooku k tomu dodal, že to není pouze postoj nosit, či nenosit roušku. Prý i ten, kdo si roušku či respirátor bere jen chvílemi, tak snižuje riziko. Kdo se dříve objímal s každým a dnes se objímá méně, tak podle Hampla též snižuje riziko nákazy. „Každá změna chování směrem k odpovědnosti je dobrá,“ dodal. Lidi by si měli Vondrušku přečíst.

Anketa

Mělo by Česko stavět další bloky jaderných elektráren?

89%
11%
hlasovalo: 8771 lidí

Petr Hampl se k tomuto statusu ve svém dalším příspěvku vrátil, když napsal, že mu přijde jako silná myšlenka, i kdyby jeho rouška přispěla k záchraně jediného lidského života, a proto ji má smysl nosit. „Na konci toho stejného citátu se řeší taky status a důvěryhodnost odborníků. To je složité téma, které se nedá odbýt pár větami. Když jsem to sám četl, pokládal jsem to za vedlejší záležitost. Ta mravní zásada o záchraně života mi přišla cennější,“ napsal.

Prý je fascinující, že ani jeden z diskutujících, což jsou prý velmi často neohleduplní lidé, si první části, hlavní myšlenky nevšiml, ale všichni se rovnou pustili do diskuse o expertech a odbornících. „Svým způsobem je to pro naši dobu příznačné. Ne to, že jsou lidé bezohlední (tak tomu bylo vždycky), ale že tu bezohlednost okázale vystavují na odiv,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: tle

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…