Rozbitá sklenička? Příběh „Janouškova žalobce“: Mluví o náhodě, prý je to jinak

26.08.2019 8:02

O tom, jak v případu bývalého obviněného žalobce Libora Grygárka sehrála významnou roli sklenička, jež vypadla mladíkovi na balkoně z ruky a rozbila se dole na terase o stůl, píše dnešní MF Dnes. Případ přitom začal v roce 2008.

Rozbitá sklenička? Příběh „Janouškova žalobce“: Mluví o náhodě, prý je to jinak
Foto: repro ČT, tan
Popisek: JUDr. Libor Grygárek

Tehdy švýcarské státní zastupitelství zmrazilo na kontě v Kredietbank v Ženevě, k němuž měl dispoziční právo lobbista Roman Janoušek, v přepočtu více než 200 milionů korun. Švýcaři se následně informovali u Libora Grygárka na pražském vrchním státním zastupitelství, zda není Janoušek kvůli něčemu doma vyšetřován.

A on podle usnesení Městského soudu v Praze záměrně až do prosince 2012 neučinil žádná opatření, aby se prověřilo podezření z legalizace výnosů z trestné činnosti. Švýcaři tak v roce 2009 dostali oficiální odpověď, že Češi na lobbistu nic nemají, a peníze mu tak museli odblokovat. 

Již v té době se však o Janouškovi a možných kauzách, v nichž figuroval, hovořilo. Ať už šlo o plánovanou privatizaci pražského letiště, tak i policejní razii na magistrátu v Praze. 

Grygárek se však brání, že Janouška v roce 2008 neznal. Měl jej poznat až v roce 2010, kdy kamarád Grygárkova syna při mejdanu upustil skleničku, která dopadla na stůl patřící Janouškovi. Oba muži měli mít byty na stejné adrese v pražské Galerii Myšák. A seznámit se však měli až právě při řešení škody, pak až měly začít jejich časté kontakty.

„Například v roce 2011 nařídil Obvodní soud v Praze 5 odposlech Janouška při policejní akci SPORTOVEC. Policie při tom zachytila i následující rozhovor v dubnu 2013. Neznámý muž do odposlechu při hovoru s Janouškem říká, že má člověka v justici: ‚Není to Libor Grygárek, není těchhle kvalit, ale je dobrej.‘ Janoušek na to odpovídá, že ‚je mu Libora líto a že ho má rád‘,“ píše MF Dnes. Grygárek ze zastupitelství odešel rok předtím.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …