Rozdávají se ceny za boj proti komunismu. Vybírali Halík nebo Havlův bratr

19.07.2014 21:31

Letos bude vyhlášen již pátý ročník Cen Paměti národa. Uznání se skrze ně dostává těm, kteří bojovali proti komunistické totalitě. O osobnostech, které budou oceněny letos, informuje server iDnes.cz.

Rozdávají se ceny za boj proti komunismu. Vybírali Halík nebo Havlův bratr
Foto: Pflichtlekture.com
Popisek: Německý prezident Joachim Gauck

Soutěž o významné osobnosti protikomunistického odboje vyhlašuje obecně prospěšná společnost Post Bellum. Odborníci nominovali hned 20 mužů a žen, které mohou ocenění dostat. Nejvyšší pocty se dostane pěti z nich, a to 17. listopadu. Za zmínku stojí, že letošní ročník je unikátní, neboť má mezinárodní rozměr. Nominováni totiž byli i občané Slovenska, Německa, Maďarska a Polska.

„O vítězích rozhodne odborná porota, ve které za Česko usedne například kněz a teolog Tomáš Halík, vědec a bratr českého exprezidenta Ivan Havel, ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Zdeněk Hazdra nebo zakladatel Paměti národa Mikuláš Kroupa,“ píše server.

Lidé mohou nominovaným osobnostem poslat také vzkaz prostřednictvím internetových stránek soutěže, případně sdílet informace o jejich životě na sociální síti Facebook. Na udílení cen by mohli dorazit i světoví politici - bojovníci proti komunismu. Pořadatelé totiž jednají o účasti německého prezidenta Joachima Gaucka nebo polského exprezidenta Lecha Walesy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…