Rozdojit kozla – v Americe málo. Muži kojí, státní instituce radí jak

07.07.2023 18:35

MONITORING Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) přišlo s manuálem pro „bezprsní kojení“ dětí transsexuálních nebo nebinárních osob. Podle mnohých lékařů však opomněli zmínit rizika, která to může mít vůči dítěti. CDC byla následně nařčena ze stírání hranic mezi politikou a vědou.

Rozdojit kozla – v Americe málo. Muži kojí, státní instituce radí jak
Foto: Hana Brožková
Popisek: Vyslání jasného vzkazu, že pro nenávist a homofobii není na světě místo

Na oficiálních webových stránkách Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (Center for Disease Control and Prevention, CDC) byly zveřejněny rady pro trans a nebinární osoby k tomu, jak krmit své kojence v sekci o kojení dětí.

Anketa

Vadí vám, že ČT vysílá „komunistické“ seriály jako Chalupáři nebo Nemocnice na kraji města?

6%
90%
hlasovalo: 25766 lidí
Veškeré rady se lidé mohou dočíst pod otázkou: „Mohou transgender rodiče, kteří podstoupili operaci prsu, kojit nebo bezprsně kojit své dítě?“ Odpověď podle CDC je jednoznačné ano. Bezprsní kojení neboli chestfeeding je novým termínem používaným některými transsexuálními nebo nebinárními rodiči.

„Někteří transsexuální rodiče, kteří podstoupili operaci prsu nebo horní části prsu, mohou chtít kojit nebo bezprsně kojit své dítě,“ stojí na stránkách CDC. Poskytovatelé zdravotní péče pracující s takovýmito rodinami by měli být obeznámeni se zdravotními, emocionálními a sociálními aspekty změny pohlaví, aby mohli poskytnout optimální péči zaměřenou na tuto rodinu a splnit nutriční potřeby dítěte.

Tyto rodiny budou dle CDC potřebovat pomoc s potlačením laktace, nebo naopak maximalizací produkce mléka, a to umělou výživou v lécích pro podporu laktace, nebo vyhýbání se lékům, které laktaci potlačují.

Podle mnohých lékařů však CDC opomnělo zmínit rizika, která pro děti představuje pití mléka produkovaného chemickými látkami používanými při lékařských zákrocích na změnu pohlaví, informoval The New York Post.

Pro server Daily Mail lékaři sdělili, že CDC má „povinnost“ zveřejnit na stránkách informaci o nedostatečném výzkumu v tomto oboru a potenciální rizika, která z „bezprsního kojení“ mohou vyplývat pro děti. CDC byla nařčena z toho, že „stírá hranice mezi politikou a vědou“.

Jeden z léků používaný k produkci mléka u transsexuálních žen (biologických mužů) byl v minulosti spojován se srdečními problémy u dětí. Biologičtí muži měnící se na ženy mohou produkovat mateřské mléko díky užívání hormonálních léků, které napodobují změnu, kterou prochází ženské tělo v pozdních fázích těhotenství krátce po narození dítěte. Používané léky však mohou v malém množství přecházet i do mateřského mléka a mohou mít za následek nepravidelný srdeční tep u dětí. Organizace Food and Drug Administration varovala před jedním z nich, s názvem domperidon.

„Nevíme, jaké budou dlouhodobé následky pro dítě, pokud kojící transsexuální žena užívá nejrůznější hormonální léky,“ uvedla pro Daily Mail doktorka Jane Orientová, předsedkyně Asociace amerických lékařů a chirurgů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je to zvláštní..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseyehla , 07.07.2023 19:28:41
hodně zvláštní doba i přístup....buzerant dítě kojí, ženský zase péro stojí, normální člověk se to už i komentovat bojí....:-/

|  14 |  1

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…