Rozezlení policisté a armáda v ulicích. Odborář v ČT mluvil o razantní akci

03.07.2012 21:45

Policejní odborář Zdeněk Buřič na sebe upozornil minulý týden, kdy oznámil, že v policii je nálada těsně před výbuchem a bezpečnostní sbory v den podzimních voleb nepřijdou do práce, aby politici museli do ulic povolat armádu. I proto se v úterý stal hostem pořadu Hyde Park.

Rozezlení policisté a armáda v ulicích. Odborář v ČT mluvil o razantní akci
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Policejní odborář Zdeněk Buřič v pořadu Hyde park

"Naše představa je otevřít odbornou debatu, které sbory potřebujeme či ne a podle toho určit, koho zafinancovat či ne. Nyní se jen tupě škrtá," popsal vizi rozumného jednání o budoucí podobě policie a úsporných opatřeních Buřič. Musel odpovídat i na dotaz, proč je v ČR 38 tisíc policistů, když několikanásobně větší Polsko jich má jen 100 tisíc. "Úkoly, které máme podle zákona jako policisté, plní jinde další sbory," uvedl Buřič. Problémem policie je i příliš mnoho lidí ve vedení, kdy ve vedoucí funkci je prý každý dvanáctý příslušník.

Policejní odborář odmítá všeobecně rozšířený názor, že všechny sněmovní strany se shodnou na jednom-paralyzovat policisty tak, aby nedokázali vyšetřovat zločiny vysoko postavených politiků. "Jsou politici, kteří s námi spolupracují a mají zájem na fungování policie. Například Jeroným Tejc, František Bublan (oba ČSSD), Stanislav Huml (nez.), nebo Rudolf Chlad (TOP 09), kteří zdarma s námi spolupracovali mnoho hodin přesčas," říká Buřič.

Informace z kauz nelze vynášet. Ani v Hyde parku

Odborář ve chvíli, kdy se téma přesunulo k telefonátu ministra financí Kalouska vyšetřovateli kauzy CASA, odmítl uvést, zda existuje nahrávka inkriminovaného telefonního hovoru. "Ano, hovořil jsem s ním, ale nebudu to komentovat," odmítl moderátorův nátlak na zveřejnění citlivé informace Buřič.

Buřič také tvrdě kritizoval ministra vnitra Kubiceho. "Nebudu říkat, že se za něj stydím, takto to ventilovat nechci, ale pan ministr by měl být ochráncem svých lidí. Že by dělal něco dobrého pro policii říci nemohu, ničeho jsem si nevšiml. Není dobrým ministrem vnitra," uvedl odborář s tím, že i nadále trvá vliv Ivana Langera na ministerstvo vnitra. "Od policie Langerovi muži odešli, ale na vnitru pořád někteří jsou," dodal.

Dotazy diváků na policejního odboráře by se daly označit jako spíše obecnějšího rázu. Nejvíce jich směřovalo na vyšetřování politicky citlivých kauz a nedotknutelnost těch nahoře. Dotaz ale padl i na pravomoc velitelů povolat do služby ty policisty (rozuměj téměř všechny), kteří v den voleb podle scénáře akce Upír půjdou darovat krev. Zatímco ministerstvo tvrdí, že budou muset následně rozhodovat soudy, podle Buřiče nemá velitel možnost své lidi do služby dostat a může tak pouze nahlásit prázdnou služebnu.

Upír pošle do ulic armádu

"V policii to neuvěřitelně vře. Vyhlásili jsme proto akci Upír, která je nejkrajnějším legálním a demokratickým způsobem, jak vyjádřit protest. Příslušníci bezpečnostních sborů jsou na hranici výbuchu. Pokud seberou odvahu a nebudou se dále bát, pak nemohu zaručit, co bude následovat," naznačil minulý týden opravdu kritický stupeň naštvanosti příslušníků bezpečnostních sborů jejich odborář.

Akce má jednoduchý scénář. V jeden konkrétní den nepřijde podle odborářských plánů do práce jediný policista ani hasič. V takové situaci musí premiér jednat, jak mu ukládá zákon. "Pokud policie není z jakéhokoliv důvodu schopná zajišťovat svou činnost, musí premiér na její místo povolat armádu. A k tomu dojde přesně v den voleb do krajů a Senátu, které jsou pro občany této země symbolem demokracie," odhalil karty šéf policejních odborářů.

Odboráři oficiálně vyzvou policejního prezidenta k nasazení armády ve chvíli, kdy zjistí, že je podporuje alespoň šest tisíc policistů. To by pro Buřiče a jeho lidi neměl být problém, během demonstrace proti ministru Johnovi dokázal dostat do ulic skoro 50 tisíc ´uniforem´. Jak se chtějí policisté vyvázat ze služby? Název akce sám napovídá. Policisté a hasiči prostě půjdou darovat krev.

"Mnoho policistů se mne jasně a stručně ptá, kdy to slušní lidé vezmou do vlastních rukou. Policie v tu chvíli přestává poslouchat představitele státní moci a podpoří protesty," nastiňuje odborář údajně reálný scénář s tím, že se čeká na pomyslnou jiskru.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…