Rozhádaní Severočeši ženou senátní volby k soudu

15.10.2016 16:38

Senátorka Alena Dernerová obhájila navzdory rozkolu v hnutí Severočeši.cz svůj mandát na Mostecku. Volby ale budou mít dohru u soudu. Druhé křídlo Severočechů, které se její kandidaturu pokusilo těsně před volbami odvolat, chce výsledek napadnout.

Rozhádaní Severočeši ženou senátní volby k soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dětská neuroložka a senátorka Alena Dernerová

Mostecký magistrát nejednal v souladu se zákonem, když požadavek odmítl, Severočeši teď zvažují, zda podají žalobu na neplatnost voleb nebo neplatnost hlasování, řekl dnes ČTK Luboš Pitín z druhého křídla Severočechů.

„Ať si dělají, co chtějí, já jsem nezávislá za Severočechy, budou to řešit soudy a uvidíme, jak to bude vypadat,“ řekla ČTK v reakci na prohlášení Dernerová. Svůj mandát považuje za silný a jeho zpochybňování je podle ní jen výsledkem osobních antipatií a nesnášenlivosti. Dernerové dalo ve druhém kole hlas 70,81 procenta voličů.

Dernerová se ve druhém kole o křeslo v Senátu utkala s bývalým hokejistou Jiřím Šlégrem, který se jako kandidát ČSSD pokusil vrátit do politiky. Neuspěl. Výsledek pro něj ale nebyl velkým překvapením. „Když jsem viděl ten rozdíl po prvním kole, který byl vysoký, to se samozřejmě těžce dohání. Přesto jsem se snažil bojovat do poslední chvíle, nepodařilo se,“ řekl ČTK Šlégr. Výsledek voleb respektuje a Dernerové přeje hodně úspěchů v její práci.

Senátní volby na Mostecku provázel malý zájem voličů. Ve druhém kole jich přišlo k urnám jen 10,73 procenta, to je nejméně v historii senátních voleb v tomto obvodu. „Lidé jsou naštvaní, že dlouhodobě u nás na Mostecku se o ně politici nezajímají. To si myslím, že je důvod, jsou z toho zklamáni, a proto k těm volbám nejdou, protože mají pocit, že pro ně dlouhá léta nikdo nic nedělá,“ poznamenal k malé účasti Šlégr.

Podobný názor má i Dernerová: „U nás je to dáno strukturou obyvatel a je to také dáno tím, že lidé jsou znechuceni politikou, znechuceni politiky, protože přijdou, naslibují, zase odejdou a nic se nestalo. Máme tady řadu kauz, které skončily u soudu, táhnou se a pak jsou ti lidé osvobozeni nebo zavřeni pár měsíců a pak jsou propuštěni, což se běžnému člověku nemůže stát. Lidé to teď těm politikům vracejí.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…