Rozhodnutí o služebním zákonu se blíží. Ústavní soud řekne své

02.07.2015 14:34

Ústavní soud (ÚS) za týden oznámí, jak rozhodl o služebním zákonu. Zrušení celé významné normy nebo některých jejích částí navrhl loni v listopadu prezident Miloš Zeman. Ústavní soudci už zjevně dospěli k výsledku, který veřejně vyhlásí 9. července v 09:30 se sněmovním sále. Termín soud oficiálně potvrdil na úřední desce.

Rozhodnutí o služebním zákonu se blíží. Ústavní soud řekne své
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Podle Zemana schvalovací proces služebního zákona odporoval ústavním principům. Problém spatřuje také ve dvou desítkách různě rozsáhlých pasáží zákona, které upravují například diskutované postavení politických náměstků. Norma prý také dává vládě příliš širokou pravomoc při vydávání nařízení, jež služební zákon doplňují.

Služební zákon začal platit po letech příprav a sporů

Zemanův návrh má šest stran textu, oproti jiným podáním, jež směřují proti právním předpisům, je tak relativně stručný. V úvodu se věnuje schvalovací proceduře. Sněmovna se původně začala zabývat novelou starého služebního zákona z roku 2002, který nikdy nebyl plně účinný. Prostřednictvím komplexního pozměňovacího návrhu však původně projednávanou novelu podle Zemana nahradil v podstatě zcela nový návrh zákona o státní službě.

Značnou část návrhu věnoval Zeman takzvaným politickým náměstkům a také kompetenci vlády vydávat nařízení související se služebním zákonem. Vláda smí takto například stanovit obory služby, avšak norma tento termín nijak blíže nevykládá.

Služební zákon začal platit po letech příprav a sporů od letošního ledna. Jeho cílem bylo odpolitizovat státní správu a dát úředníkům jistotu, že po každých volbách s nástupem nové vládnoucí garnitury nenastane kompletní obměna vedení úřadů. Do služebního poměru přešlo 68.000 státních zaměstnanců od středy tohoto týdne. Přineslo jim to některé nové povinnosti, ale také pracovní jistoty.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…