Rozpad vlády? Babiš chce prý ČSSD vytrestat. Okamury se bojí. V zákulisí se začíná brblat

19.08.2019 9:22

Česko je asi nejblíže od možného pádu vlády od jejího vzniku. V pátek se totiž premiér Andrej Babiš (ANO) vrátil z dovolené a řekl, že nominant ČSSD na post ministra kultury Michal Šmarda ve vládě sedět nebude. MF Dnes i server Echo24.cz k tomu přinášejí bližší informace.

Rozpad vlády? Babiš chce prý ČSSD vytrestat. Okamury se bojí. V zákulisí se začíná brblat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

V neděli Babiš v rozhovoru pro server iDnes.cz Šmardu vyzval, aby se vzdal kandidatury, a ČSSD ať přijde s jiným jménem. Sociální demokraté podle MF DNES v neformálních rozhovorech připouštějí, že Babiš tímto krokem udělal velký krok pro to, aby rozbil koalici. Babiš však odmítá, že by toto opravdu chtěl. 

Anketa

Přispěli byste na pořízení Lavičky Václava Havla ve vašem městě nebo vaší obci?

5%
95%
hlasovalo: 14031 lidí

Původní text ZDE

Sociální demokraté mají nyní dvě možnosti – buď Šmardovu nominaci stáhnou, což neustále opakují, že neudělají, nebo že na ni budou nadále trvat a během několika týdnů jim pak asi nezbyde nic jiného než z vlády odejít. Důvodem k rozkolu by pak mohl být i současný spor o rozpočet, kdy ČSSD chce o jedenáct miliard navíc pro své Ministerstvo práce a sociálních věcí a šest miliard pro vnitro. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) je ostatně přesvědčená, že to vypadá, jako by ČSSD hledala záminku ke sporu, neboť jde o požadavky zcela mimo realitu. 

Podle zákulisních informací serveru Seznam Zprávy chtějí poslanci ANO ve vládě s ČSSD skutečně pokračovat. Obávají se totiž závislosti na SPD Tomia Okamury a jeho lidech. Zároveň nechtějí spoléhat ani na přeběhlíky. „Chceme ale, aby se z aktuálního vývoje stala pro ČSSD jakási lekce, že by si ve vládě neměla nadále tak moc vyskakovat,“ uvedl člen poslaneckého klubu hnutí ANO. Jde prý zejména právě o požadavky na výdajovou stránku rozpočtu.

Původní text ZDE.

Premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) by se dnes měli znovu sejít kvůli sporu o jmenování Michala Šmardy (ČSSD) ministrem kultury. Babiš sice místopředsedu ČSSD do vlády v závěru května navrhl, koncem minulého týdne ale uvedl, že změnil názor, a se Šmardou ve vládě nebude. ČSSD na nominaci svého místopředsedy trvá, kvůli otálení prezidenta s jeho jmenováním a předtím i odvoláním Antonína Staňka (ČSSD) zvažuje odchod z vlády.

Babiš se po návratu z dovolené připojil k názoru prezidenta Miloše Zemana, který po více než dvou měsících v minulém týdnu dal najevo, že Šmardu ministrem nejmenuje. Zdůvodnil to jeho údajnými odbornými nedostatky. Podle Babiše není Šmarda dobrým kandidátem, protože už před jmenováním svými výroky rozvrací vládu. Postrádá podle něj také jazykové znalosti, schopnost reprezentovat, vzdělání a respekt odborné veřejnosti.

Sociální demokraté podle Babiše již pochopili, že trvání na Šmardovi nemá smysl. Pokud chce Šmarda ČSSD pomoci, měl by se vzdát nominace, míní premiér. Hamáček o víkendu na Twitteru napsal, že ČSSD trvá na dodržení Ústavy, podle které nemá prezident právo hodnotit kandidáty, a koaliční smlouvy, podle které má každá vládní strana právo nominovat své ministry. Podle Babiše ale Ústava ani koaliční dohoda nebyly dosud porušeny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…